Op de onderhandelingstafel lag onder meer het Koninklijk Besluit dat bepaalt dat langdurige werklozen 10 procent van hun uitkering verliezen als ze weigeren opnieuw aan de slag te gaan. De vakbonden willen echter niets weten van het voorstel van Kris Peeters en Maggie De Block.

Volgens hen was er in een eerder advies dat de bonden en werkgevers hebben uitgebracht geen sprake van sancties voor langdurige zieken. "De minister legt dit naast zich neer. Onbegrijpelijk dat de werkgevers daarin meegaan", zegt Stefaan Decock, de topman van de christelijke bediendevakbond LBC in De Morgen. Volgens hem is dit een hardvochtige besparing waarmee de regering 300 miljoen euro wil ophalen.

In het Koninklijk besluit staat dat de sancties enkel gelden voor langdurige werklozen. De minister benadrukt dat wie ernstig ziek is met rust wordt gelaten.

Aanvullend pensioen

Volgens een bron bij de sociale partners gooide de socialistische vakbond ABVV bovendien nog een element over de aanvullende pensioenen op tafel waarmee de bond niet akkoord is. Over dat dossier had de groep van Tien in oktober na urenlang vergaderen nochtans een akkoord bereikt, dat de regering vervolgens beloofde uit te voeren. Naar verluidt is ABVV het niet eens met de regeling om het pensioen af te kopen, de zogenaamde futureservice.

Dat alles maakt dat tijdens de vergadering maandagvoormiddag nog niet gesproken werd over het herenakkoord uit 2002 over het stakingsrecht. De bonden toonden zich bereid dat akkoord te evalueren nadat een chirurg had vastgezeten op de E40 door een wegblokkering van de socialistische vakbond en een patiënte overleed. Een ziekenhuis diende een klacht in tegen onbekenden omdat een vrouw overleden zou zijn doordat een chirurg vastzat op de autoweg.

In de komende dagen en weken onderhandelen vakbonden en werkgeversorganisaties verder, onder experten en in de Groep van Tien. (Belga/NS)

Op de onderhandelingstafel lag onder meer het Koninklijk Besluit dat bepaalt dat langdurige werklozen 10 procent van hun uitkering verliezen als ze weigeren opnieuw aan de slag te gaan. De vakbonden willen echter niets weten van het voorstel van Kris Peeters en Maggie De Block. Volgens hen was er in een eerder advies dat de bonden en werkgevers hebben uitgebracht geen sprake van sancties voor langdurige zieken. "De minister legt dit naast zich neer. Onbegrijpelijk dat de werkgevers daarin meegaan", zegt Stefaan Decock, de topman van de christelijke bediendevakbond LBC in De Morgen. Volgens hem is dit een hardvochtige besparing waarmee de regering 300 miljoen euro wil ophalen. In het Koninklijk besluit staat dat de sancties enkel gelden voor langdurige werklozen. De minister benadrukt dat wie ernstig ziek is met rust wordt gelaten. Volgens een bron bij de sociale partners gooide de socialistische vakbond ABVV bovendien nog een element over de aanvullende pensioenen op tafel waarmee de bond niet akkoord is. Over dat dossier had de groep van Tien in oktober na urenlang vergaderen nochtans een akkoord bereikt, dat de regering vervolgens beloofde uit te voeren. Naar verluidt is ABVV het niet eens met de regeling om het pensioen af te kopen, de zogenaamde futureservice. Dat alles maakt dat tijdens de vergadering maandagvoormiddag nog niet gesproken werd over het herenakkoord uit 2002 over het stakingsrecht. De bonden toonden zich bereid dat akkoord te evalueren nadat een chirurg had vastgezeten op de E40 door een wegblokkering van de socialistische vakbond en een patiënte overleed. Een ziekenhuis diende een klacht in tegen onbekenden omdat een vrouw overleden zou zijn doordat een chirurg vastzat op de autoweg. In de komende dagen en weken onderhandelen vakbonden en werkgeversorganisaties verder, onder experten en in de Groep van Tien. (Belga/NS)