Binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten maatregelen worden genomen om het Amerikaanse verzet tegen de hervorming van het IMF-bestuur te omzeilen, zo stelden de ministers van Financiën van de G20 vrijdag na afloop van hun bijeenkomst rond de voorjaarsvergadering van het IMF. De ministers gaven aan dat ze "diep ontgoocheld blijven met de aanhoudende vertraging" van de hervormingsplannen die al in 2010 werden afgesproken. De voorgestelde aanpassingen moesten de slagkracht van het IMF vergroten en opkomende economieën een grotere stem geven binnen het fonds.

Meer geld, minder macht

Maar die plannen raken niet voorbij het Amerikaans Congres. De parlementsleden in de VS verzetten zich tegen de hervormingen omdat daar grotere financiële verplichtingen tegenover staan. Bovendien zou daardoor ook het relatieve gewicht van de Amerikaanse stem in het IMF-bestuur afnemen, ten voordele van onder andere China. "We blijven er bij de VS op aandringen om de hervormingen van 2010 zo snel mogelijk te ratificeren", aldus de mededeling van de G20-landen. Er wordt nu voorgesteld om tussenmaatregelen te nemen die de opkomende landen alsnog meer macht geven in de raad van bestuur van het IMF.

Binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten maatregelen worden genomen om het Amerikaanse verzet tegen de hervorming van het IMF-bestuur te omzeilen, zo stelden de ministers van Financiën van de G20 vrijdag na afloop van hun bijeenkomst rond de voorjaarsvergadering van het IMF. De ministers gaven aan dat ze "diep ontgoocheld blijven met de aanhoudende vertraging" van de hervormingsplannen die al in 2010 werden afgesproken. De voorgestelde aanpassingen moesten de slagkracht van het IMF vergroten en opkomende economieën een grotere stem geven binnen het fonds. Maar die plannen raken niet voorbij het Amerikaans Congres. De parlementsleden in de VS verzetten zich tegen de hervormingen omdat daar grotere financiële verplichtingen tegenover staan. Bovendien zou daardoor ook het relatieve gewicht van de Amerikaanse stem in het IMF-bestuur afnemen, ten voordele van onder andere China. "We blijven er bij de VS op aandringen om de hervormingen van 2010 zo snel mogelijk te ratificeren", aldus de mededeling van de G20-landen. Er wordt nu voorgesteld om tussenmaatregelen te nemen die de opkomende landen alsnog meer macht geven in de raad van bestuur van het IMF.