"De ontwerpbegroting wordt tegen 15 oktober overgemaakt aan de Europese Commissie. De commentaren zijn dus voorbarig", aldus een bron in het Elysée, die eraan toevoegt dat de Franse regering 'helemaal niet in de hypothese' verkeert dat de Commissie haar zal verzoeken om het uitgestippelde begrotingspad te herzien.

De Franse regering presenteerde vorige week een ontwerpbegroting die uitgaat van een tekort van 4,3 procent in 2015. Het deficit zou in 2016 dalen tot 3,8 procent en in 2017 uitkomen op 2,8 procent.

De Commissie had Parijs nochtans verzocht om het tekort volgend jaar al onder de drempel van drie procent te brengen. In het geval van Frankrijk zit het tekort in ieder geval flink boven de opgelegde limiet.

Tegen 15 oktober moeten alle eurolanden hun ontwerpbegroting voor 2015 indienen. In principe heeft de Commissie tot eind november de tijd om de plannen te evalueren, maar de Commissie kan een land al tegen eind oktober verzoeken om de begrotingsplannen grondig bij te sturen als ze ernstige ontsporingen vaststelt.

De evaluatie van de begrotingen van Frankrijk en de overige eurolanden vindt plaats tegen de achtergrond van de machtswissel in het Berlaymontgebouw. Momenteel is de Finse eurocommissaris Jyrki Katainen nog belast met het toezicht op de nationale begrotingen, maar vanaf 1 november moet de Commissie van Jean-Claude Juncker normaal gezien het heft in handen nemen.

De woordvoerster van de Commissie verzekerde maandag dat Juncker en uitgaand voorzitter José Manuel Barroso nauw samenwerken om het overgangsproces vlot te laten verlopen. In de Commissie van de Luxemburger zou de Fransman Pierre Moscovici verantwoordelijk worden voor het begrotingstoezicht, maar de vroegere Franse minister van Financiën zal ook moeten samenwerken met vicevoorzitters Valdis Dombrovskis en Katainen. (Belga/BO)

"De ontwerpbegroting wordt tegen 15 oktober overgemaakt aan de Europese Commissie. De commentaren zijn dus voorbarig", aldus een bron in het Elysée, die eraan toevoegt dat de Franse regering 'helemaal niet in de hypothese' verkeert dat de Commissie haar zal verzoeken om het uitgestippelde begrotingspad te herzien. De Franse regering presenteerde vorige week een ontwerpbegroting die uitgaat van een tekort van 4,3 procent in 2015. Het deficit zou in 2016 dalen tot 3,8 procent en in 2017 uitkomen op 2,8 procent. De Commissie had Parijs nochtans verzocht om het tekort volgend jaar al onder de drempel van drie procent te brengen. In het geval van Frankrijk zit het tekort in ieder geval flink boven de opgelegde limiet.Tegen 15 oktober moeten alle eurolanden hun ontwerpbegroting voor 2015 indienen. In principe heeft de Commissie tot eind november de tijd om de plannen te evalueren, maar de Commissie kan een land al tegen eind oktober verzoeken om de begrotingsplannen grondig bij te sturen als ze ernstige ontsporingen vaststelt. De evaluatie van de begrotingen van Frankrijk en de overige eurolanden vindt plaats tegen de achtergrond van de machtswissel in het Berlaymontgebouw. Momenteel is de Finse eurocommissaris Jyrki Katainen nog belast met het toezicht op de nationale begrotingen, maar vanaf 1 november moet de Commissie van Jean-Claude Juncker normaal gezien het heft in handen nemen. De woordvoerster van de Commissie verzekerde maandag dat Juncker en uitgaand voorzitter José Manuel Barroso nauw samenwerken om het overgangsproces vlot te laten verlopen. In de Commissie van de Luxemburger zou de Fransman Pierre Moscovici verantwoordelijk worden voor het begrotingstoezicht, maar de vroegere Franse minister van Financiën zal ook moeten samenwerken met vicevoorzitters Valdis Dombrovskis en Katainen. (Belga/BO)