Frank Vandenbroucke: ‘Trek prijs dienstencheques op’

© Belga

Volgens Frank Vandenbroucke (SP.A), als minister van Werk een van de architecten van de dienstencheque, heeft de cheque nog toekomst, maar mag de prijs gerust wat de hoogte in.

Het systeem van de dienstencheques bestaat tien jaar: in mei 2003 werd de destijds omstreden maatregel tegen zwartwerk gelanceerd. Volgens Frank Vandenbroucke (SP.A), als minister van Werk een van de architecten van het systeem, heeft de cheque nog toekomst, maar mag de prijs gerust wat de hoogte in.

Bij uitzendkantoor Randstad, marktleider in het aanbieden van jobs op basis van dienstencheques, werd teruggeblikt op de afgelopen tien jaar en nagedacht over de toekomst van de maatregel.

“Met 170.000 werknemers is de sector intussen goed voor 4 procent van de totale Belgische tewerkstelling”, zegt Erika Dejaegher, ceo van Randstad Dienstencheques. 900.000 gezinnen maken op regelmatige basis gebruik van de cheques voor hulp in het huishouden. De dienstencheque werd in 2003 gelanceerd voor 6,20 euro per uur. Door de jaren heen is dat opgetrokken tot 8,50 euro, maar de populariteit bleef stijgen, waardoor ook de kost voor de overheid – die voor elke cheque zowat 14 euro bijpast aan subsidies – exponentieel is toegenomen. Het systeem kost intussen meer dan 1,6 miljard euro per jaar.

Na de zesde staatshervorming worden de dienstencheques een regionale bevoegdheid en kan elk gewest de regels naar eigen goeddunken aanpassen. Volgens grondlegger Frank Vandenbroucke kan het systeem ook in die nieuwe context blijven voortbestaan, maar hij pleit voor een prijsstijging.

‘Belastingaftrek mag verdwijnen’

“We hebben de kostprijs van de cheque tien jaar geleden bewust te laag gezet, om de zwarte arbeidsmarkt een klap toe te dienen. Dat is intussen gelukt, dus de prijs mag gerust nog wat stijgen. De belastingaftrek mag wat mij betreft zelfs volledig verdwijnen.”

Opvallend is dat, mogelijk ten gevolge van de crisis, niet meer uitsluitend laaggeschoolden aan de slag zijn in de sector. Volgens cijfers van IDEA consult is intussen 39,2 procent middengeschoold en 4,7 procent zelfs hooggeschoold. “Logisch,” volgens Vandenbroucke, “want de groep laaggeschoolden in onze maatschappij krimpt elk jaar.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content