De top van de belastingadministratie heeft een controleur gestraft omdat die is gaan eten met de boekhouder van een bedrijf dat hij moest controleren. Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

Volgens woordvoerder Francis Adyns van Financiën gaat het om een belangrijk voorbeelddossier. De zaak draait om een belastingcontroleur uit Oost-Vlaanderen met ruim 23 jaar dienst. Hij ging tijdens de controle bij een lokaal bedrijf uitgebreid eten op kosten van de boekhouder van de firma. Na afloop keerde hij bovendien niet terug naar dat bedrijf, hoewel dat zo gepland was.

Hans D'Hondt, de topman van Financiën, wou een duidelijk voorbeeld stellen. Hij strafte de controleur en plaatste hem over naar een andere dienst. De controleur zelf beweert dat de praktijk vaak voorkomt bij zijn collega's.

Carlos Six, administrateur-generaal van de Fiscaliteit, is echter van oordeel dat er wel een deontologisch probleem is. "Over het pure feit 'etentje met boekhouder' was er in de voorbije jaren slechts één dossier", meldt Francis Adyns in de krant.

"Meerdere dossiers waren wel gebaseerd op verscheidene deontologische tekortkomingen, waaronder etentjes. Maar we hebben recentelijk een deontologische leidraad opgesteld voor alle ambtenaren van Financiën. En daar staat duidelijk in dat uitnodigingen voor maaltijden, congressen, recepties en dergelijke op kosten van derden met wie besprekingen over een controleonderzoek lopen niet door de beugel kunnen. Elke belastingambtenaar moet zulke voorstellen afwijzen om zijn onafhankelijkheid te behouden."

De belastingcontroleur in kwestie vecht de sanctie aan, voorlopig met succes. In een tussenarrest schorste de Raad van State zijn overplaatsing. Een definitieve uitspraak over de grond van de zaak, of de controleur in de fout ging door het etentje te aanvaarden, moet nog volgen. (Belga/EE)

De top van de belastingadministratie heeft een controleur gestraft omdat die is gaan eten met de boekhouder van een bedrijf dat hij moest controleren. Dat schrijven De Tijd en L'Echo. Volgens woordvoerder Francis Adyns van Financiën gaat het om een belangrijk voorbeelddossier. De zaak draait om een belastingcontroleur uit Oost-Vlaanderen met ruim 23 jaar dienst. Hij ging tijdens de controle bij een lokaal bedrijf uitgebreid eten op kosten van de boekhouder van de firma. Na afloop keerde hij bovendien niet terug naar dat bedrijf, hoewel dat zo gepland was. Hans D'Hondt, de topman van Financiën, wou een duidelijk voorbeeld stellen. Hij strafte de controleur en plaatste hem over naar een andere dienst. De controleur zelf beweert dat de praktijk vaak voorkomt bij zijn collega's. Carlos Six, administrateur-generaal van de Fiscaliteit, is echter van oordeel dat er wel een deontologisch probleem is. "Over het pure feit 'etentje met boekhouder' was er in de voorbije jaren slechts één dossier", meldt Francis Adyns in de krant. "Meerdere dossiers waren wel gebaseerd op verscheidene deontologische tekortkomingen, waaronder etentjes. Maar we hebben recentelijk een deontologische leidraad opgesteld voor alle ambtenaren van Financiën. En daar staat duidelijk in dat uitnodigingen voor maaltijden, congressen, recepties en dergelijke op kosten van derden met wie besprekingen over een controleonderzoek lopen niet door de beugel kunnen. Elke belastingambtenaar moet zulke voorstellen afwijzen om zijn onafhankelijkheid te behouden." De belastingcontroleur in kwestie vecht de sanctie aan, voorlopig met succes. In een tussenarrest schorste de Raad van State zijn overplaatsing. Een definitieve uitspraak over de grond van de zaak, of de controleur in de fout ging door het etentje te aanvaarden, moet nog volgen. (Belga/EE)