Dat schrijft De Morgen. Het rijtje voetballers dat speciale aandacht krijgt van de belastingdiensten is niet min. Onder meer Eden Hazard, Thibaut Courtois, Divock Origi en Kevin Mirallas maken gebruik van buitenlandse, vaak Luxemburgse, constructies.

Beperkt belast

Die constructies kwamen in november aan het licht in de LuxLeaks-affaire, minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) beloofde na vragen daarover in de Kamer een onderzoek. Hij preciseerde toen dat de Belgische nationaliteit hebben, geen aanknopingspunt is voor de Belgische inkomstenbelastingen. 'Enkel de VS hanteren nationaliteit als aanknopingspunt,' zei hij.

De Rode Duivels hebben elk een Luxemburgse vennootschap - met weinig zeggende, exotische namen als 'Thicolux' en 'Rojoluk' - die ze naar alle waarschijnlijkheid gebruiken om reclame-inkomsten naar door te sluizen. Die inkomsten worden in Luxemburg voor slechts 20 procent belast, terwijl ze in België volledig (zouden) worden belast.

Makelaars

De belastingconstructies zijn op zich perfect legaal, maar kunnen Hazard en co. toch zuur opbreken, legt fiscaal expert Michel Maus uit. 'Vroeger moest enkel de raad van bestuur in Luxemburg samenkomen, maar nu moet de voetballer in kwestie kunnen bewijzen dat het werkelijke bestuur van de vennootschap in Luxemburg gebeurt. Dat is natuurlijk al veel moeilijker.'

Het onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) viseert daarnaast volgens De Morgen ook voetbalmakelaars en -clubs.

(Belga/RR/KVDA)

Dat schrijft De Morgen. Het rijtje voetballers dat speciale aandacht krijgt van de belastingdiensten is niet min. Onder meer Eden Hazard, Thibaut Courtois, Divock Origi en Kevin Mirallas maken gebruik van buitenlandse, vaak Luxemburgse, constructies.Die constructies kwamen in november aan het licht in de LuxLeaks-affaire, minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) beloofde na vragen daarover in de Kamer een onderzoek. Hij preciseerde toen dat de Belgische nationaliteit hebben, geen aanknopingspunt is voor de Belgische inkomstenbelastingen. 'Enkel de VS hanteren nationaliteit als aanknopingspunt,' zei hij. De Rode Duivels hebben elk een Luxemburgse vennootschap - met weinig zeggende, exotische namen als 'Thicolux' en 'Rojoluk' - die ze naar alle waarschijnlijkheid gebruiken om reclame-inkomsten naar door te sluizen. Die inkomsten worden in Luxemburg voor slechts 20 procent belast, terwijl ze in België volledig (zouden) worden belast.De belastingconstructies zijn op zich perfect legaal, maar kunnen Hazard en co. toch zuur opbreken, legt fiscaal expert Michel Maus uit. 'Vroeger moest enkel de raad van bestuur in Luxemburg samenkomen, maar nu moet de voetballer in kwestie kunnen bewijzen dat het werkelijke bestuur van de vennootschap in Luxemburg gebeurt. Dat is natuurlijk al veel moeilijker.'Het onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) viseert daarnaast volgens De Morgen ook voetbalmakelaars en -clubs.(Belga/RR/KVDA)