‘Financieren economie wordt uitdaging’

© belga

Volgens Febelfin, de federatie voor de financiële sector, is de banksector er veel beter aan toe dan vijf jaar geleden. Toch luidt er een waarschuwing.

Febelfin vreest dat de kerntaak van de banken – het financieren van de reële economie – in het gedrang dreigt te komen door de talrijke reglementaire eisen en de druk op de rendabiliteit. “Mogelijk zullen we niet meer kunnen volgen na 2014, als de economie weer aantrekt”, waarschuwde Febelfin-voorzitter Filip Dierckx dinsdag tijdens een persconferentie.

Lehman

Vijf jaar geleden, na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, kwamen heel wat Belgische grootbanken in de problemen en moesten ze steun zoeken bij de overheid. Volgens Febelfin hebben de banken hier lessen uit getrokken en is er veel veranderd, zowel in de structuren als in de mentaliteit van bankiers.

Vertrouwen van de klant

“Het vertrouwen van de klant is nog niet terug en dat zal waarschijnlijk nog jaren werk vergen. Maar kijk naar de feiten”, pleitte Dierckx. Belgische banken zijn een pak kleiner geworden (-500 miljard euro of een derde minder op de balans), concentreren zich nu vooral op thuismarkt België (52 procent versus 27 procent) en wenden zich voor hun financiering minder tot de financiële markten (-45 procent). Ook de speculatieve activiteiten werden fors afgebouwd en vertegenwoordigen nog slechts 5 procent van de risicogewogen activa. Het kapitaal en de reserves van de banken steeg op vijf jaar met 20 procent.

Verloning topbankiers

Ook op het vlak van de verloning van topbankiers is er wat gebeurd. “Geen enkele sector heeft zo zwaar ingegrepen, zowel in bedragen als in systemen”, klonk het. Daarbij werd verwezen naar de controle op het remuneratiebeleid door de toezichthouder.

Gezonde financiële sector

Maar Febelfin waarschuwde dinsdag dat een gezonde financiële sector cruciaal is voor de economie. “Zeker in Europa, waar de banken een intermediaire rol spelen door het verstrekken van kredieten.” De voorbije jaren hebben de Belgische banken die rol volgens de federatie goed vervuld: de kredietgroei bedroeg 92,5 miljard euro (+30 procent). De jongste maanden leidt ongeveer 82 procent van de aanvragen effectief tot een krediet, meer dan in de rest van Europa.

De samenleving heeft een gezonde banksector nodig, maar door de toenemende reglementering is het volgens de sector niet ondenkbaar dat de banken voorzichter zullen worden om kredieten te verstrekken. Dierckx verwees in dat verband onder meer naar het politieke debat over een scheiding tussen spaarbanken en zakenbanken. “Een pure scheiding lijkt ons niet optimaal, want bepaalde activiteiten (indekken van wisselkoersrisico’s) komen ten goede aan bedrijven die willen exporteren.” Febelfin kan zich wel vinden in het voorstel van de Nationale Bank, dat dit soort van activiteiten blijft toestaan tot een bepaalde limiet.

Rendabiliteit

Ook de druk op de rendabiliteit van banken dreigt de financiering van de economie te schaden, klonk het dinsdag. De taksen zijn de voorbije jaren verzesvoudigd, tot bijna 1 miljard euro voor de sector, of 20 procent van de totale nettowinst. “We beseffen dat we een prijs moeten betalen voor de redding, maar we pleiten voor een gedeeltelijke uitfasering op termijn. Vooral de kleine banken moeten een hoge prijs betalen.” De rendabiliteit van de sector bedraagt volgens Febelfin amper 3 procent, ‘kritisch laag in vergelijking met andere sectoren’. De rendabiliteit kan verbeteren door ofwel de prijzen aan te passen, ofwel te snoeien in de kosten. Dierckx meent dat de eerste piste moeilijk wordt gezien de hevige concurrentie, en verwacht dan ook dat er nog herstructureringen zitten aan te komen. In de sector werken momenteel zowat 100.000 mensen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content