Fernand Huts (Katoen Natie): ‘Wet-Major bedreigt 1100 jobs op linkeroever’

© Belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Fernand Huts haalde, zelfs voor zijn doen, stevig uit op een regionale Trends Lunch op de bedrijfszetel van Katoen Natie op de Antwerpse linkeroever.

“Jaren accepteerde de administratie dat de werknemers in de logistiek het statuut van bedienden hadden”, zei hij. ” Plots kregen we van de controlerende overheid te horen dat het havenarbeiders zijn. Ze vallen dus onder de wet-Major. Dat kost ons 50 tot 100 procent meer loonkosten en bovendien is het gebrek aan flexibiliteit van havenarbeid een probleem. Als we verplicht worden een beroep te doen op dokwerkers, kunnen we niet anders dan deze logistieke poot te sluiten.”

Huts laakt de dubbele houding van de administratie, die er wel op wees dat deze werknemers voor de volgende sociale verkiezingen bedienden zijn. “Surrealistisch”, noemde hij het. Voorts wees hij erop dat zijn bedrijf bij de recente feestelijkheden zo’n 400 dokwerkers had rondgeleid. “Ze zagen hoe onze medewerkers soutiens plooien en in enveloppes steken. Op de vraag of zij dat werk zouden willen doen, kregen we als antwoord “zedde gaa zot”. Maar de vakbond zegt net het tegenovergestelde.”

De Europese Unie en België overleggen over de havenarbeid. “Dat gebeurt door Europees commissaris van Werk Marianne Thyssen en de federale minister van Werk Kris Peeters, die elkaar kennen van bij Unizo”, luidt het. “Peeters weigert zich sterk te maken voor de logistiek. Ik vrees dat Europa en België het op een akkoord gooien dat de wet-Major wordt aangepast, maar dat de logistiek dan aan de vakbond wordt onderworpen.”

Huts gaf toe dat het havenpatronaat hem evenmin steunt in zijn betoog. “Zij laden en lossen schepen”, zegt hij. “Met logistiek hebben ze niks te maken. Ik begrijp dus best dat ze geen moeilijkheden willen.”

Huts herhaalde zijn betoog dat hij 500 jobs voor vluchtelingen kan scheppen als de wet-Major wordt versoepeld. “Vroeger zei ik 500, maar ik ben een bescheiden man. Het kunnen er duizenden zijn. Deze logistieke jobs vergen een korte opleiding en passen perfect in het integratieproces. We werken al jaren met allochtonen en dat werkt perfect, al hebben als bedrijf ook moeten bijleren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content