Fed-voorzitter Ben Bernanke zet Wall Street op winst

12/07/13 om 00:15 - Bijgewerkt om 00:15

Bron: Trends

De beurzen op Wall Street sloten overtuigend af op winst. Net als in Azië en Europa vielen uitspraken van Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zeer in de smaak bij beleggers.

Fed-voorzitter Ben Bernanke zet Wall Street op winst

© Reuters

Bernanke gaf woensdagavond aan dat het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve voorlopig nog nodig is. De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent hoger op 15.460,92 punten. De brede S&P 500 steeg 1,4 procent tot 1.675,02 punten. Dat is de hoogste slotstand ooit. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,6 procent bij op 3.578,30 punten.

Tegenvallende cijfers

Na het slot van de beurshandel op woensdag gaf Bernanke in een speech aan dat de aankopen van obligaties door de Fed, die zijn bedoeld om de Amerikaanse economie te stimuleren, voorlopig nog nodig zijn. Hij wees daarbij op de lage inflatie en hoge werkloosheid in de VS.

Zijn woorden werden donderdag ondersteund door een tegenvallend bericht over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Vorige week vroegen 360.000 Amerikanen een eerste werkloosheidsuitkering aan. Dat waren er 20.000 meer dan verwacht.

Microsoft blinkt uit

Microsoft stond in de bovenste regionen van de Dow Jones met een winst van 2,8 procent. Uit een e-mail van topman Steve Balmer bleek dat de softwarereus zich meer wil gaan richten op apparaten en diensten. Op die manier moet de producent van Windows de concurrentie aangaan met bedrijven als Google en Apple, die een grote voorsprong hebben op de populaire tablets en smartphones.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte donderdag met 1,8 procent naar 104,64 dollar. De euro was aan het einde van de handelsdag op Wall Street 1,3095 dollar waard. (Belga/TV)

Onze partners