Uit het maandelijkse rapport van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) over de economische vooruitzichten, blijkt dat de economische groei in de eurozone in 2012 bijna zal stagneren als gevolg van de schuldencrisis, met mogelijk 'vernietigende' gevolgen voor alle rijke landen.

Wereldwijd

Het komt erop neer dat de groeiprognoses - vergeleken met mei - aanzienlijk worden verlaagd. De mondiale economische groei zou vertragen van 3,8 procent dit jaar tegenover een eerder geraamde 4,2 procent. Voor 2012 zou dat 3,4 procent worden tegenover de verwachte 4,6 procent.

Eurozone in recessie

Voor de eurozone valt de verwachte groei nog lager uit: van 1,6 procent in 2011 naar slechts 0,2 procent in 2012. Eerder had de OESO 2 procent in 2011 en 1,4 procent in 2012 vooropgesteld. 'Een lichte recessie voor de eurozone', besluit hoofdeconoom Pier Carlo Padoan. Overigens is de OESO het eerste internationale orgaan dat melding maakt van een recessie in de eurozone. Als vertegenwoordiger van de rijkste landen waarschuwt de OESO voor het besmettingsgevaar waardoor de volledige OESO-zone in een recessie zou terechtkomen.

ECB

Pier Carlo Padoan vindt dat de verantwoordelijken zich maar beter 'voorbereiden op het ergste" en dat 'een groter gebruik van de middelen van de Europese Centrale Bank (ECB)' overwogen moet worden om de schuldencrisis te bestrijden. Dat zou betekenen dat de ECB vrijgeleide krijgt om onbeperkt staatsobligaties van noodlijdende landen in te kopen.Voorstanders van een agressief aankoopbeleid zien daarin de enige mogelijkheid om de financiële markten te kalmeren. Tegenstanders daarvan - ook binnen de ECB - sturen aan op een monetair beleid dat gedragen wordt door politieke verantwoordelijkheid.

Maandag maakte de Europese Centrale Bank zelf bekend dat ze vorige week voor 8,6 miljard euro aan staatsobligaties van eurolanden heeft opgekocht. Dat is iets meer dan de 8 miljard euro van de week daarvoor. Het is niet bekend van welke landen de centrale bank obligaties kocht. Sinds mei 2010 heeft de ECB al voor 203,5 miljard euro obligaties opgekocht. (Belga/BO)

Uit het maandelijkse rapport van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) over de economische vooruitzichten, blijkt dat de economische groei in de eurozone in 2012 bijna zal stagneren als gevolg van de schuldencrisis, met mogelijk 'vernietigende' gevolgen voor alle rijke landen.WereldwijdHet komt erop neer dat de groeiprognoses - vergeleken met mei - aanzienlijk worden verlaagd. De mondiale economische groei zou vertragen van 3,8 procent dit jaar tegenover een eerder geraamde 4,2 procent. Voor 2012 zou dat 3,4 procent worden tegenover de verwachte 4,6 procent.Eurozone in recessieVoor de eurozone valt de verwachte groei nog lager uit: van 1,6 procent in 2011 naar slechts 0,2 procent in 2012. Eerder had de OESO 2 procent in 2011 en 1,4 procent in 2012 vooropgesteld. 'Een lichte recessie voor de eurozone', besluit hoofdeconoom Pier Carlo Padoan. Overigens is de OESO het eerste internationale orgaan dat melding maakt van een recessie in de eurozone. Als vertegenwoordiger van de rijkste landen waarschuwt de OESO voor het besmettingsgevaar waardoor de volledige OESO-zone in een recessie zou terechtkomen.ECBPier Carlo Padoan vindt dat de verantwoordelijken zich maar beter 'voorbereiden op het ergste" en dat 'een groter gebruik van de middelen van de Europese Centrale Bank (ECB)' overwogen moet worden om de schuldencrisis te bestrijden. Dat zou betekenen dat de ECB vrijgeleide krijgt om onbeperkt staatsobligaties van noodlijdende landen in te kopen.Voorstanders van een agressief aankoopbeleid zien daarin de enige mogelijkheid om de financiële markten te kalmeren. Tegenstanders daarvan - ook binnen de ECB - sturen aan op een monetair beleid dat gedragen wordt door politieke verantwoordelijkheid.Maandag maakte de Europese Centrale Bank zelf bekend dat ze vorige week voor 8,6 miljard euro aan staatsobligaties van eurolanden heeft opgekocht. Dat is iets meer dan de 8 miljard euro van de week daarvoor. Het is niet bekend van welke landen de centrale bank obligaties kocht. Sinds mei 2010 heeft de ECB al voor 203,5 miljard euro obligaties opgekocht. (Belga/BO)