Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding bevestigde dinsdag dat de Commissie vorige vrijdag artikel 39 van het toetredingsverdrag met Kroatië heeft geactiveerd. Dat betekent dat Kroatië onderworpen kan worden aan sancties wanneer het land tekortschiet bij de implementering van Europese wetgeving. Of er al dan niet effectief sancties volgen, blijft onduidelijk.

Om te beginnen moet een consultatieronde met de lidstaten afgewerkt worden, maar eurocommissaris Reding lijkt in ieder geval niet terug te deinzen voor sancties. De eurocommissaris bevestigde alvast dat de toetreding tot de Schengenruimte, en de uitbetaling van Europese steunfondsen voor de Kroaten in het gedrang kunnen komen.

Wat heeft Kroatië mispeuterd?

Reding is boos omdat Kroatië het wederzijdse vertrouwen heeft geschonden. Dat zou het geval zijn doordat de Kroatische regering erin is geslaagd de uitlevering te verijdelen van Josip Perkovic, een vroegere officier van de Joegoslavische geheime dienst, die in Duitsland verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op een Kroatische dissident in 1983 in Beieren. Het Kroatische parlement in Zagreb zou met name drie dagen voor de toetreding tot de Europese Unie - op 1 juli 2013 - een uitzonderingsregeling hebben goedgekeurd die de geldigheid van het aanhoudingsbevel beperkt tot feiten die werden gepleegd na augustus 2002. Die wetswijziging strookt niet met de reikwijdte van het Europees aanhoudingsbevel.

Kroatië stelde in een reactie voor de wet tegen midden volgend jaar opnieuw aan te passen, maar daar neemt Reding geen genoegen mee. "Als het lukt om de wet in enkele dagen te veranderen, kan de wet ook in enkele dagen weer in haar oorspronkelijke staat hersteld worden," aldus de eurocommissaris. (Belga/BO)

Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding bevestigde dinsdag dat de Commissie vorige vrijdag artikel 39 van het toetredingsverdrag met Kroatië heeft geactiveerd. Dat betekent dat Kroatië onderworpen kan worden aan sancties wanneer het land tekortschiet bij de implementering van Europese wetgeving. Of er al dan niet effectief sancties volgen, blijft onduidelijk.Om te beginnen moet een consultatieronde met de lidstaten afgewerkt worden, maar eurocommissaris Reding lijkt in ieder geval niet terug te deinzen voor sancties. De eurocommissaris bevestigde alvast dat de toetreding tot de Schengenruimte, en de uitbetaling van Europese steunfondsen voor de Kroaten in het gedrang kunnen komen. Wat heeft Kroatië mispeuterd?Reding is boos omdat Kroatië het wederzijdse vertrouwen heeft geschonden. Dat zou het geval zijn doordat de Kroatische regering erin is geslaagd de uitlevering te verijdelen van Josip Perkovic, een vroegere officier van de Joegoslavische geheime dienst, die in Duitsland verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op een Kroatische dissident in 1983 in Beieren. Het Kroatische parlement in Zagreb zou met name drie dagen voor de toetreding tot de Europese Unie - op 1 juli 2013 - een uitzonderingsregeling hebben goedgekeurd die de geldigheid van het aanhoudingsbevel beperkt tot feiten die werden gepleegd na augustus 2002. Die wetswijziging strookt niet met de reikwijdte van het Europees aanhoudingsbevel.Kroatië stelde in een reactie voor de wet tegen midden volgend jaar opnieuw aan te passen, maar daar neemt Reding geen genoegen mee. "Als het lukt om de wet in enkele dagen te veranderen, kan de wet ook in enkele dagen weer in haar oorspronkelijke staat hersteld worden," aldus de eurocommissaris. (Belga/BO)