Europese Commissie: ‘Nulgroei België brengt begrotingstekort op 2,9 procent bbp’

De Europese Commissie verwacht dit jaar een nulgroei voor België, wat het begrotingstekort opnieuw vergroot tot 2,9 procent van het bbp.

De Belgische economie zal dit jaar niet verder geraken dan een nulgroei. Daardoor zal het begrotingstekort eindigen op 2,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl de regering uitgaat van 2,5 procent. Het structurele begrotingstekort zou 2,3 procent van het bbp bedragen, waar de regering na de begrotingscontrole 1,8 procent vooropstelde. Dat blijkt uit de lenteprognoses van de Europese Commissie die eurocommissaris van Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn bekendmaakte.

Het verschil zit vooral in de groeiprognoses. De Europese Commissie ging er net als de regering tot nu toe van uit dat de Belgische economie dit jaar met 0,2 procent zou groeien, maar stelde die prognose nu bij naar een nulgroei. Daarmee komt ze op dezelfde lijn als de Nationale Bank.

Export

België dankt het aan zijn open economie dat er geen tweede opeenvolgende krimpjaar komt na de -0,2 procent in 2012, zegt de Commissie. De buitenlandse handel redt de meubelen. De Commissie waarschuwt wel dat België marktaandeel zal blijven verliezen op de exportmarkten.

De binnenlandse vraag zal blijven dalen. ‘De gezinnen zijn niet geneigd te consumeren en de bedrijven verminderen hun investeringen’, stelde Rehn. Ook de onzekerheid over het eenheidsstatuut kan op korte termijn wegen, zegt de Commissie nog.

Groei in 2014
Net als voor de hele eurozone wordt vanaf de tweede jaarhelft beterschap verwacht. ‘De Belgische economie is tot stilstand gekomen, maar er is beperkt herstel mogelijk tegen eind 2013’, aldus Rehn. Ten gevolge daarvan zou de Belgische economie volgend jaar met 1,2 procent kunnen groeien. Eerder sprak de Commissie van 1,5 procent.

Bij ongewijzigd beleid zou het begrotingstekort in 2014 opnieuw over 3 procent van het bbp klimmen, terwijl het structurele tekort op 2,3 procent zou blijven. De regering mikt hier op respectievelijk 2,0 en 1,2 procent.

België wil het structurele begrotingstekort tegen 2015 wegwerken; een jaar later zou de begroting ook nominaal opnieuw in evenwicht moeten zijn.

De Belgische staatsschuld houdt de Europese Commissie voorlopig nog op 101,4 procent van het bbp, maar de regering engageerde zich al om die dit jaar nog onder de 100 procent te brengen.De werkloosheidsgraad zou dit en volgend jaar 8 procent bereiken, terwijl deinflatie zou dalen tot 1,3 procent dit jaar en 1,6 procent in 2014.

Extra controle in juni of juli
De federale regering zal bij een volgende begrotingscontrole moeten bekijken welke extra inspanningen nodig zijn, zei MR-vicepremier Didier Reynders in een reactie. Zoals de vorige jaren kan dat misschien in juni of juli.

Sp.a-staatssecretaris John Crombez wil ook niet te hard van stapel lopen. ‘Als we elke keer bij een nieuw cijfer in actie moeten schieten, zitten we hier elke dag. Je moet een begroting maken die stabiel genoeg is en de doelstellingen haalt op een volledig jaar’, argumenteerde hij.

‘Mocht blijken dat we extra maatregelen moeten nemen om de 1 procent structureel te halen, dan moeten we die zo snel mogelijk nemen’, zei Open Vld-vicepremier Alexander De Croo voor de bekendmaking van de cijfers alvast. (Belga/SD/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content