Het akkoord tussen Visa Europe en de Europese Commissie geldt voor vier jaar en slaat enkel op de 'multilaterale afwikkelingsvergoeding', de belangrijkste kostenpost in de meeste debetkaartransacties. Die afwikkelingsvergoeding is wat de bank van de consument aan de handelaar aanrekent voor het gebruik van haar kaart bij de transactie.

De afwikkelingsvergoeding is controversieel omdat banken ze "multilateraal" onder elkaar afspreken, terwijl het prijskaartje bij de handelaar en uiteindelijk bij de consument belandt.

Volgens het akkoord mogen Visa Europe-leden een gewogen gemiddelde afwikkelingsvergoeding van maximum 0,2 procent van de transactiewaarde vragen bij gebruik van debetkaarten. Visa Europe schat dat de deal de binnenlandse afwikkelingsvergoedingen "met minder dan 20 procent" verlaagt. De Commissie spreekt over "gemiddeld 60 procent".

Basis voor de regeling is de zogenaamde 'onverschilligheidstest voor de handelaar'. Met een afwikkelingsvergoeding van 0,2 procent zou de handelaar even goed een betaling met kaart aannemen als met cash.

Volgens Amelia Torres, de woordvoerster van EU-commissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia, zijn de kredietkaartmaatschappijen vrij om het gemiddelde van 0,2 procent in te vullen zoals ze willen, met percentages of forfaits of een mengeling van beide. "We vonden dat de prijs van cash ruwweg in verhouding staat tot de waarde van de transacties. Daarom hebben we het aanbod van Visa Europe aangenomen", zegt Torres.

De regeling is opmerkelijk omdat ze de prijs van elektronische transacties koppelt aan de prijs van cash. De banken controleren zelf goeddeels de kostprijs van de behandeling van cash. Als ze die verhogen, kunnen ze ook de prijs van de elektronische transacties verhogen. Ten tweede gaat de methode ervan uit dat het kostenvoordeel van elektronische transacties geheel aan de banken en hun betaalkaartensystemen mag toekomen. De test zegt immers dat de vergoeding voor een elektronische transactie billijk is als zij even duur is als cash.

"Met de deal geeft de Commissie in feite toe dat er onvoldoende concurrentie is in betaalkaarten en dat de afwikkelingsvergoeding van bovenaf moet worden opgelegd", zegt de consultant Leon Dhaene, een voormalig senior vice president van MasterCard.

"Niets belet dat de afwikkelingsvergoedingen lager zijn", countert Torres. Zij ontkent dat de Commissie de markt reguleert.

B.L.

Het akkoord tussen Visa Europe en de Europese Commissie geldt voor vier jaar en slaat enkel op de 'multilaterale afwikkelingsvergoeding', de belangrijkste kostenpost in de meeste debetkaartransacties. Die afwikkelingsvergoeding is wat de bank van de consument aan de handelaar aanrekent voor het gebruik van haar kaart bij de transactie. De afwikkelingsvergoeding is controversieel omdat banken ze "multilateraal" onder elkaar afspreken, terwijl het prijskaartje bij de handelaar en uiteindelijk bij de consument belandt. Volgens het akkoord mogen Visa Europe-leden een gewogen gemiddelde afwikkelingsvergoeding van maximum 0,2 procent van de transactiewaarde vragen bij gebruik van debetkaarten. Visa Europe schat dat de deal de binnenlandse afwikkelingsvergoedingen "met minder dan 20 procent" verlaagt. De Commissie spreekt over "gemiddeld 60 procent". Basis voor de regeling is de zogenaamde 'onverschilligheidstest voor de handelaar'. Met een afwikkelingsvergoeding van 0,2 procent zou de handelaar even goed een betaling met kaart aannemen als met cash. Volgens Amelia Torres, de woordvoerster van EU-commissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia, zijn de kredietkaartmaatschappijen vrij om het gemiddelde van 0,2 procent in te vullen zoals ze willen, met percentages of forfaits of een mengeling van beide. "We vonden dat de prijs van cash ruwweg in verhouding staat tot de waarde van de transacties. Daarom hebben we het aanbod van Visa Europe aangenomen", zegt Torres. De regeling is opmerkelijk omdat ze de prijs van elektronische transacties koppelt aan de prijs van cash. De banken controleren zelf goeddeels de kostprijs van de behandeling van cash. Als ze die verhogen, kunnen ze ook de prijs van de elektronische transacties verhogen. Ten tweede gaat de methode ervan uit dat het kostenvoordeel van elektronische transacties geheel aan de banken en hun betaalkaartensystemen mag toekomen. De test zegt immers dat de vergoeding voor een elektronische transactie billijk is als zij even duur is als cash. "Met de deal geeft de Commissie in feite toe dat er onvoldoende concurrentie is in betaalkaarten en dat de afwikkelingsvergoeding van bovenaf moet worden opgelegd", zegt de consultant Leon Dhaene, een voormalig senior vice president van MasterCard. "Niets belet dat de afwikkelingsvergoedingen lager zijn", countert Torres. Zij ontkent dat de Commissie de markt reguleert. B.L.