De Commissie deelt duidelijk niet het optimisme van vicepremier Kris Peeters (CD&V), die eerder dit jaar verklaarde er alle vertrouwen in te hebben dat Europa zijn bezwaren tegen de wet zou inslikken, en de ingebrekestelling van 24 maart 2014 -de eerste stap op weg naar een juridische veroordeling- ongedaan zou maken.

Lange juridische procedure

Meer dan een jaar onderhandelden de vorige en huidige federale regering achter de schermen, in de hoop een Europese veroordeling af te wenden. Maar nu zou volgens de krant Europees transportcommissaris Violeta Bulc aan Peeters een brief geschreven hebben dat België zijn wet móét wijzigen en vooral het "poolsysteem" moet liberaliseren. Dat poolsysteem, waarbij alleen erkende dokwerkers werk in het havengebied mogen verrichten, is de kern van de wet-Major.

De vakbonden willen in de principezaken -pool en ploegen- niets toegeven en lijken aan te sturen op een lange juridische procedure. Een strafprocedure zou op zich nog minstens drie jaren duren. Spanje was in december vorig jaar al om een soortgelijk dokwerkerssysteem veroordeeld door het Hof van Justitie, maar op het terrein is er nog niets veranderd. (Belga/NS)

De Commissie deelt duidelijk niet het optimisme van vicepremier Kris Peeters (CD&V), die eerder dit jaar verklaarde er alle vertrouwen in te hebben dat Europa zijn bezwaren tegen de wet zou inslikken, en de ingebrekestelling van 24 maart 2014 -de eerste stap op weg naar een juridische veroordeling- ongedaan zou maken. Meer dan een jaar onderhandelden de vorige en huidige federale regering achter de schermen, in de hoop een Europese veroordeling af te wenden. Maar nu zou volgens de krant Europees transportcommissaris Violeta Bulc aan Peeters een brief geschreven hebben dat België zijn wet móét wijzigen en vooral het "poolsysteem" moet liberaliseren. Dat poolsysteem, waarbij alleen erkende dokwerkers werk in het havengebied mogen verrichten, is de kern van de wet-Major. De vakbonden willen in de principezaken -pool en ploegen- niets toegeven en lijken aan te sturen op een lange juridische procedure. Een strafprocedure zou op zich nog minstens drie jaren duren. Spanje was in december vorig jaar al om een soortgelijk dokwerkerssysteem veroordeeld door het Hof van Justitie, maar op het terrein is er nog niets veranderd. (Belga/NS)