‘Europees begrotingsverdrag is nutteloos en gevaarlijk’

© AFP

Het Europees Parlement heeft in een resolutie harde kritiek geuit op het nieuwe verdrag dat de EU-lidstaten willen afsluiten om de begrotingsdiscipline in Europa te versterken. “Nutteloos” en “gevaarlijk”, zo klonk het in het halfrond in Straatsburg.

Sinds Groot-Brittannië in december wijzigingen aan het EU-verdrag dwarsboomde, omzeilen de overige 26 lidstaten het EU-kader en proberen ze via een intergouvernementeel verdrag strengere begrotingsregels vast te leggen. Het verdrag zal de deelnemende landen verplichten om de doelstelling van evenwichtige begrotingen (grond)wettelijk te verankeren.

Europese hof van justitie

De lidstaten willen de onderhandelingen op 30 januari afronden, maar het parlement heeft niet tot eind deze maand gewacht om zijn afkeuring te laten blijken. In een met 521 tegen 124 bij 50 onthoudingen goedgekeurde resolutie van de vier grootste politieke fracties stelde het halfrond het nut van het verdrag in vraag. Het parlement dreigt ermee naar het Europese Hof van Justitie te stappen.

Volgens het parlement kan de doelstelling van versterkte begrotingsdiscipline veel beter en efficiënter bereikt worden binnen het EU-kader. Tegelijk creëert het verdrag volgens de Europarlementsleden veel problemen. Er dreigt een juridische janboel die een Europa met twee snelheden in de hand werkt en de democratische controle uitschakelt.

Guy Verhofstadt: gevaarlijke oefening

“We moeten een verdeelde EU vermijden en de rechten van de EU-instellingen vrijwaren”, zei Elmar Brok, partijgenoot van de Duitse bondskanselier en pleitbezorger van het verdrag Angela Merkel. Brok is net als liberaal fractieleider Guy Verhofstadt één van de parlementaire waarnemers bij de onderhandelingen. De Belgische oud-premier spreekt van een “gevaarlijke oefening”. Volgens hem moet de reikwijdte van het verdrag tot het minimum beperkt worden en moet de tekst binnen vijf jaar in het EU-kader geïntegreerd worden.

CD&V: Europees recht primeert

Ook bij leden van andere Belgische regeringspartijen weerklinkt kritiek. De CD&V-Europarlementsleden Jean-Luc Dehaene, Marianne Thyssen en Ivo Belet vinden het “cruciaal” dat het verdrag aangeeft dat het Europees recht primeert boven de bepalingen van het verdrag, dat uitvoeringsmaatregelen worden genomen in overeenstemming met de bestaande EU-procedures en dat de inhoud van het verdrag binnen vijf jaar wordt geïntegreerd in het EU-verdrag.

Kathleen Van Brempt: Paul Magnette had gelijk met kritiek op Europa

Sp.a-Europarlementslid Kathleen Van Brempt formuleert gelijkaardige eisen. Ze hamert op het democratisch deficit van het verdrag. “De lidstaten willen regels opleggen die volledig buiten de Europese wetgeving en buiten de controle van het Europees Parlement vallen. De Europese leiders organiseren doelbewust het democratisch deficit in de Europese Unie.

Paul Magnette had dus vorige week overschot van gelijk, toen hij waarschuwde dat de Unie een probleem had met de democratie”, aldus Van Brempt.

Ook de Europese Commissie zit in het defensief. Voorzitter José Manuel Barroso noemde vier concrete eisen. Die lopen grotendeels gelijk met de problemen die het halfrond naar voren schuift. Zo wil de Commissie dat de halfjaarlijkse toppen van de leiders van de eurolanden ook toegankelijk worden voor andere landen en het Europees Parlement.

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy wil de onderhandelingen eind deze maand afronden. Bedoeling is dat de deelnemende landen het verdrag ten laatste tegen begin maart ondertekenen. Volgens ontwerpteksten treedt het verdrag in werking van zodra twaalf van de zeventien eurolanden geratificeerd hebben. De strenge budgettaire regels van het verdrag worden dan van toepassing op alle eurolanden die het ratificatieproces hebben voltooid. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content