Europees anti-dumping onderzoek tegen Huawei en ZTE van start

© Belga

De Europese Commissie zal een anti-dumping en anti-subsidieonderzoek starten over de import van mobiele telecommunicatienetwerken uit China. Maar eerst komen er onderhandelingen.

De Europese Commissie heeft een princiepsbeslissing genomen om op eigen gezag – “ex officio” – een anti-dumping en anti-subsidie onderzoek te openen naar “de import van mobiele telecommunicatienetwerken en hun essentiële elementen vanuit China”. Dat meldt Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht in een persbericht.

Daarmee krijgt De Gucht steun voor zijn al eerder aangekondigde plannen om zo’n anti-dumpingonderzoek te beginnen. Momenteel gaat het echter alleen om een extra stap om China onder druk te zetten. Formeel start het onderzoek nog niet.

“De beslissing zal voorlopig niet worden geactiveerd om onderhandelingen voor een minnelijke oplossing met de Chinese autoriteiten toe te laten,” meldt De Gucht.
Het onderzoek zal zich vooral richten tegen Huawei en ZTE, die in de top-5 zitten voor mobiele infrastructuur, naast Europese concurrenten als Ericsson, Nokia Siemens Networks en Alcatel-Lucent.

Dat de Commissie op eigen houtje een onderzoek zou beginnen zou een primeur zijn. Gewoonlijk volgt een onderzoek na de klacht van een producent. De Europese producenten vrezen echter vergeldingsmaatregelen op de Chinese markt als zo’n onderzoek er komt. (B.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content