Dat meldt De Tijd.

De Europese Commissie ziet het niet zitten dat België via een aanbesteding geld geeft voor nieuwe aardgascentrales. Europa, dat het dossier onderzocht om te kijken of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun, twijfelt aan de efficiëntie van de maatregel. Het vreest perverse effecten op de markt omdat bestaande centrales die geen steun krijgen, benadeeld zouden worden.

De aanbesteding was een onderdeel van het plan-Wathelet van de regering van Elio Di Rupo om de stroombevoorrading de komende jaren te garanderen. Aanvankelijk was het de bedoeling de bouw van nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrales in België te subsidiëren, waardoor het plan soms smalend het Bob de Bouwer-plan werd genoemd.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) staat voor een moeilijke keuze. Aan de ene kant kan de aanbesteding na de kritiek van Europa moeilijk in de huidige vorm worden voortgezet. "Maar ik wil investeerders ook een duidelijk signaal geven dat ze welkom blijven", zegt ze.

(Belga/RR)

Dat meldt De Tijd. De Europese Commissie ziet het niet zitten dat België via een aanbesteding geld geeft voor nieuwe aardgascentrales. Europa, dat het dossier onderzocht om te kijken of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun, twijfelt aan de efficiëntie van de maatregel. Het vreest perverse effecten op de markt omdat bestaande centrales die geen steun krijgen, benadeeld zouden worden. De aanbesteding was een onderdeel van het plan-Wathelet van de regering van Elio Di Rupo om de stroombevoorrading de komende jaren te garanderen. Aanvankelijk was het de bedoeling de bouw van nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrales in België te subsidiëren, waardoor het plan soms smalend het Bob de Bouwer-plan werd genoemd. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) staat voor een moeilijke keuze. Aan de ene kant kan de aanbesteding na de kritiek van Europa moeilijk in de huidige vorm worden voortgezet. "Maar ik wil investeerders ook een duidelijk signaal geven dat ze welkom blijven", zegt ze.(Belga/RR)