Volgens het protocolakkoord moet GDF Suez tot 2015 jaarlijks een bijdrage van 215 tot 245 miljoen euro betalen. In ruil ging de Belgische regering ermee akkoord om het monopolie van GDF Suez in ons land tot 2025 te betonneren.

Al gauw was duidelijk dat deze deal op Europees verzet zou stoten, want het staat haaks op de liberalisering van de energiemarkt, waar Europa zwaar op inzet. Donderdag bleek dat de Europese Commissie tekst en uitleg vraagt aan België. De Europese Commissie wil vooral weten of de dominante positie van GDF Suez op de Belgische energiemarkt nog wordt versterkt door de deal die met de Franse energiegroep is afgesloten.

Ze wil ook weten of het verlengen van de duurtijd van de kerncentrales geen negatieve impact zal hebben op de uitbouw van hernieuwbare energie in ons land. Europa vraagt zich voorts af waarop ons land zich heeft gebaseerd om een bijdrage van 215 tot 245 miljoen euro te vragen.

Magnette liet in de Kamer weten tegen 8 april te antwoorden.

Volgens het protocolakkoord moet GDF Suez tot 2015 jaarlijks een bijdrage van 215 tot 245 miljoen euro betalen. In ruil ging de Belgische regering ermee akkoord om het monopolie van GDF Suez in ons land tot 2025 te betonneren. Al gauw was duidelijk dat deze deal op Europees verzet zou stoten, want het staat haaks op de liberalisering van de energiemarkt, waar Europa zwaar op inzet. Donderdag bleek dat de Europese Commissie tekst en uitleg vraagt aan België. De Europese Commissie wil vooral weten of de dominante positie van GDF Suez op de Belgische energiemarkt nog wordt versterkt door de deal die met de Franse energiegroep is afgesloten. Ze wil ook weten of het verlengen van de duurtijd van de kerncentrales geen negatieve impact zal hebben op de uitbouw van hernieuwbare energie in ons land. Europa vraagt zich voorts af waarop ons land zich heeft gebaseerd om een bijdrage van 215 tot 245 miljoen euro te vragen. Magnette liet in de Kamer weten tegen 8 april te antwoorden.