“Europa heeft kans op vergroening gemist”

© belga

“Er is veel verschil tussen wat er in de zondagspreek wordt gezegd, en wat er tijdens de week echt gebeurt”, vindt Karl Falkenberg, hoofd van de directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie.

“De crisis bood kansen voor de groene economie, maar Europa heeft die gemist”, vertelde Falkenberg tijdens een debat op het congres van Pro Europe, de vereniging van Europese inzamelaars van verpakkingsafval.

Volgens Falkenberg moeten we economische groei loskoppelen van het gebruik van grondstoffen, en zeker van fossiele brandstoffen. “Maar in de stimuluspakketten van de Europese landen gaat minder dan 20 procent naar groene maatregelen. In China is dat 35 tot 40 procent, in Zuid-Korea 95 procent, terwijl de Amerikaanse regering er ruim 100 miljard dollar tegenaan gooit.”

De Europese topambtenaar stelt zijn hoop op maatregelen om externe kosten (vervuiling, milieuschade enzovoort) door te berekenen in de prijs van producten.

Daarnaast legt hij de prioriteit op onderzoek en ontwikkeling. “Europa bepaalt nu al standaarden voor sommige producten. Dat blijven we doen, maar het is niet de beste methode. De uitdaging bestaat erin om prijssignalen te geven aan de bedrijven. Daarvoor hebben we systemen nodig zoals.Reach (analyse van chemische substanties, nvdr). Dat proces begint nu, en ook de Verenigde Staten denken in dezelfde richting.”

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content