De redding van de euro door een compromis tussen Frankrijk en Duitsland lijkt een stukje dichterbij gekomen. Volgens Schröder zal Merkel niet enkel in de kwestie van de gemeenschappelijke Europese obligaties een bocht maken. De sociaaldemocraat meent dat Merkel ook het licht op groen zal zetten voor de aankoop van obligaties van eurolanden door de Europese Centrale Bank.

Schröder, die bij de verkiezingen van 2005 nipt de duimen moest leggen tegen Merkel, wijst erop dat zijn opvolgster al enkele keren haar standpunt moest herzien sinds de eurocrisis bijna twee jaar geleden losbarstte. "Ze maakte van bij het begin fouten, omdat ze dacht dat ze een binnenlandse agenda moest volgen", stelt de oud-kanselier.

Volgens Schröder is Merkel intussen wel geëvolueerd en heeft de conservatieve bondskanselier "juiste maatregelen ondersteund en deels zelf voorgesteld". Hij meent dat Merkel begrepen heeft dat Europa zonder Duitsland niet kan functioneren en dat ze daaruit de juiste conclusies heeft getrokken. "Ze is ingeslagen op het pad dat Frankrijk altijd al heeft voorgesteld".

Ook de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger waarschuwde in de krant Die Welt voor het categorisch uitsluiten van eurobonds. Ze kunnen in zijn visie het slotstuk zijn na het wijzigen van het verdrag van Lissabon. Hij zei te hopen dat Merkel haar verzet tegen de gemeenschappelijke leningen opgeeft.

Merkel spreekt maandag met de Franse president Nicolas Sarkozy over de schuldencrisis. (Belga/TE)

De redding van de euro door een compromis tussen Frankrijk en Duitsland lijkt een stukje dichterbij gekomen. Volgens Schröder zal Merkel niet enkel in de kwestie van de gemeenschappelijke Europese obligaties een bocht maken. De sociaaldemocraat meent dat Merkel ook het licht op groen zal zetten voor de aankoop van obligaties van eurolanden door de Europese Centrale Bank. Schröder, die bij de verkiezingen van 2005 nipt de duimen moest leggen tegen Merkel, wijst erop dat zijn opvolgster al enkele keren haar standpunt moest herzien sinds de eurocrisis bijna twee jaar geleden losbarstte. "Ze maakte van bij het begin fouten, omdat ze dacht dat ze een binnenlandse agenda moest volgen", stelt de oud-kanselier. Volgens Schröder is Merkel intussen wel geëvolueerd en heeft de conservatieve bondskanselier "juiste maatregelen ondersteund en deels zelf voorgesteld". Hij meent dat Merkel begrepen heeft dat Europa zonder Duitsland niet kan functioneren en dat ze daaruit de juiste conclusies heeft getrokken. "Ze is ingeslagen op het pad dat Frankrijk altijd al heeft voorgesteld". Ook de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger waarschuwde in de krant Die Welt voor het categorisch uitsluiten van eurobonds. Ze kunnen in zijn visie het slotstuk zijn na het wijzigen van het verdrag van Lissabon. Hij zei te hopen dat Merkel haar verzet tegen de gemeenschappelijke leningen opgeeft. Merkel spreekt maandag met de Franse president Nicolas Sarkozy over de schuldencrisis. (Belga/TE)