'De Europese Commissie besliste vandaag dat de bestaande ARCO-waarborgregeling volgens de Europese regels op de staatssteun niet verenigbaar is met de interne markt en dat ARCO bijgevolg de genoten steun aan de Belgische Staat moet terugbetalen. Daarnaast bevat de beslissing op het eerste gezicht een verbod van toekomstige uitbetaling onder de garantieregeling,' luidt het in een persbericht van minister van Financiën Koen Geens. De minister is alvast van plan naar het Europees Hof te stappen tegen het Europese verbod op de huidige Arco-waarborg, 'op voorwaarde dat een grondige analyse van de beslissing overeenstemt met een eerste lezing donderdag'.

Terugbetalen

De garantieregeling voor aandeelhouders van financiële coöperaties die de Belgische overheid heeft uitgewerkt en waar Arco gebruik van heeft gemaakt, gaat dus in tegen de Europese staatssteunregels. Het voordeel dat Arco dankzij de regeling ontvangen heeft, moet nu aan de staat terugbetaald worden. Hoe groot het voordeel is dat Arco aan de Belgische staat moet terugbetalen, is nog niet duidelijk.

Selectief voordeel

Volgens de Europese Commissie verleent de regeling een selectief voordeel aan de begunstigden. Haar onderzoek bracht namelijk aan het licht dat financiële coöperaties die van de overheidsgarantie genieten voor beleggers aantrekkelijker worden dan hun concurrenten die zonder die garantie moeten werken. Naar de argumentatie van de Belgische overheid dat de aandeelhouders van financiële coöperaties zich in een situatie bevinden die vergelijkbaar is met depositohouders van een bank, heeft de Commissie geen oren.

Risico

"Bijdragen in het kapitaal van dergelijke coöperaties dragen het risico dat aan eigen vermogen verbonden is," luidt het. De Commissie heeft er ook een probleem mee dat België de maatregel uitvoerde nog vóór hij bij de Commissie aangemeld werd, wat nochtans verplicht is. Daarom 'moet Arco nu aan de Belgische staat het voordeel terugbetalen dat zij heeft ontvangen'. (Belga/BO)

'De Europese Commissie besliste vandaag dat de bestaande ARCO-waarborgregeling volgens de Europese regels op de staatssteun niet verenigbaar is met de interne markt en dat ARCO bijgevolg de genoten steun aan de Belgische Staat moet terugbetalen. Daarnaast bevat de beslissing op het eerste gezicht een verbod van toekomstige uitbetaling onder de garantieregeling,' luidt het in een persbericht van minister van Financiën Koen Geens. De minister is alvast van plan naar het Europees Hof te stappen tegen het Europese verbod op de huidige Arco-waarborg, 'op voorwaarde dat een grondige analyse van de beslissing overeenstemt met een eerste lezing donderdag'.TerugbetalenDe garantieregeling voor aandeelhouders van financiële coöperaties die de Belgische overheid heeft uitgewerkt en waar Arco gebruik van heeft gemaakt, gaat dus in tegen de Europese staatssteunregels. Het voordeel dat Arco dankzij de regeling ontvangen heeft, moet nu aan de staat terugbetaald worden. Hoe groot het voordeel is dat Arco aan de Belgische staat moet terugbetalen, is nog niet duidelijk. Selectief voordeelVolgens de Europese Commissie verleent de regeling een selectief voordeel aan de begunstigden. Haar onderzoek bracht namelijk aan het licht dat financiële coöperaties die van de overheidsgarantie genieten voor beleggers aantrekkelijker worden dan hun concurrenten die zonder die garantie moeten werken. Naar de argumentatie van de Belgische overheid dat de aandeelhouders van financiële coöperaties zich in een situatie bevinden die vergelijkbaar is met depositohouders van een bank, heeft de Commissie geen oren. Risico"Bijdragen in het kapitaal van dergelijke coöperaties dragen het risico dat aan eigen vermogen verbonden is," luidt het. De Commissie heeft er ook een probleem mee dat België de maatregel uitvoerde nog vóór hij bij de Commissie aangemeld werd, wat nochtans verplicht is. Daarom 'moet Arco nu aan de Belgische staat het voordeel terugbetalen dat zij heeft ontvangen'. (Belga/BO)