Volgens eurocommissaris voor Interne Markt Michel Barnier is er eensgezindheid over een aantal principes: meer transparantie, meer aandacht voor blootstelling aan openbare schuld, aandacht voor de liquiditeit van banken en het voorzien van oplossingen voor banken die slecht zouden scoren. Een definitief resultaat is er nog niet. De komende weken wordt daarover overlegd met de nieuwe Europese toezichthoudende instellingen EBA en ESRB.

Het is in ieder geval de bedoeling dat de stresstests in het eerste kwartaal van 2011 van start gaan. Dan zullen opnieuw 90 banken worden doorgelicht. De Europese Centrale Bank (ECB) zou in juni al een deel van de resultaten bekendmaken.

Ontslagnemend Belgisch minister van Financiën Didier Reynders pleitte dinsdag voor een sterkere coördinatie met de Verenigde Staten, waar in het tweede kwartaal nieuwe tests worden gelanceerd.

De stresstests moeten nagaan in hoeverre de Europese banken bestand zijn tegen financiële noodscenario's. Een eerste reeks tests in de zomer van 2010 bleek niet doortastend genoeg. Hoewel 7 van de 91 banken toen niet slaagden in de test, kon niet worden vastgesteld dat de Ierse banken op instorten stonden. De implosie van de banksector heeft vervolgens een enorm gat in de openbare financiën van het noodlijdende Ierland geslagen.

Volgens eurocommissaris voor Interne Markt Michel Barnier is er eensgezindheid over een aantal principes: meer transparantie, meer aandacht voor blootstelling aan openbare schuld, aandacht voor de liquiditeit van banken en het voorzien van oplossingen voor banken die slecht zouden scoren. Een definitief resultaat is er nog niet. De komende weken wordt daarover overlegd met de nieuwe Europese toezichthoudende instellingen EBA en ESRB.Het is in ieder geval de bedoeling dat de stresstests in het eerste kwartaal van 2011 van start gaan. Dan zullen opnieuw 90 banken worden doorgelicht. De Europese Centrale Bank (ECB) zou in juni al een deel van de resultaten bekendmaken. Ontslagnemend Belgisch minister van Financiën Didier Reynders pleitte dinsdag voor een sterkere coördinatie met de Verenigde Staten, waar in het tweede kwartaal nieuwe tests worden gelanceerd. De stresstests moeten nagaan in hoeverre de Europese banken bestand zijn tegen financiële noodscenario's. Een eerste reeks tests in de zomer van 2010 bleek niet doortastend genoeg. Hoewel 7 van de 91 banken toen niet slaagden in de test, kon niet worden vastgesteld dat de Ierse banken op instorten stonden. De implosie van de banksector heeft vervolgens een enorm gat in de openbare financiën van het noodlijdende Ierland geslagen.