Dat schrijft De Tijd.

Johan Vande Lanotte (SP.A), de vorige minister van de Noordzee, is de bedenker van het energieatol op zee. Dat zou in De Haan komen, op 5 kilometer van de kust. Zo'n ringvormig eiland moest de overtollige elektriciteit van de omringende windmolenparken op zee stockeren en op piekmomenten, wanneer veel elektriciteit nodig was, de gestockeerde energie op het net brengen.

Meerkosten? Strategisch belang?

Maar Bart Tommelein twijfelt aan de haalbaarheid van het project. Hij vreest een hogere energiefactuur en wijst erop dat de bevoegde minister, Marie-Christine Marghem (MR), het strategische belang nog niet heeft aangetoond. Dat waren de twee voorwaarden die de regering aan het project had gesteld.

Zoals de kaarten nu liggen is Tommelein van plan zijn collega's in de ministerraad te adviseren de concessie niet toe te kennen aan iLand. Dat consortium omvat behalve de baggergroepen DEME en Jan De Nul ook de stroomreus Electrabel en de overheidsfondsen PMV, SRIW en Socof.

Op het project kwam ook andere kritiek, onder meer van Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA). Hij vreesde dat de gewijzigde stromingen op de ene plaats zouden leiden tot zandophopingen terwijl ze het strand elders zouden doen afkalven

(Belga/RR)

Dat schrijft De Tijd.Johan Vande Lanotte (SP.A), de vorige minister van de Noordzee, is de bedenker van het energieatol op zee. Dat zou in De Haan komen, op 5 kilometer van de kust. Zo'n ringvormig eiland moest de overtollige elektriciteit van de omringende windmolenparken op zee stockeren en op piekmomenten, wanneer veel elektriciteit nodig was, de gestockeerde energie op het net brengen. Maar Bart Tommelein twijfelt aan de haalbaarheid van het project. Hij vreest een hogere energiefactuur en wijst erop dat de bevoegde minister, Marie-Christine Marghem (MR), het strategische belang nog niet heeft aangetoond. Dat waren de twee voorwaarden die de regering aan het project had gesteld. Zoals de kaarten nu liggen is Tommelein van plan zijn collega's in de ministerraad te adviseren de concessie niet toe te kennen aan iLand. Dat consortium omvat behalve de baggergroepen DEME en Jan De Nul ook de stroomreus Electrabel en de overheidsfondsen PMV, SRIW en Socof.Op het project kwam ook andere kritiek, onder meer van Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA). Hij vreesde dat de gewijzigde stromingen op de ene plaats zouden leiden tot zandophopingen terwijl ze het strand elders zouden doen afkalven(Belga/RR)