Europa handhaaft de sancties omdat de vredesakkoorden over Oekraïne nog steeds niet volledig zijn uitgevoerd.

De Europese Unie trof in 2014 sancties tegen Rusland uit protest tegen de Russische inmenging in Oekraïne, waar een prowesterse regering een conflict uitvecht met pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

Naast de economische sancties handhaaft Europa nog doelgerichte sancties tegen meer dan 180 individuen en organisaties vanwege hun rol in Oekraïne.

De duur van de sancties is gekoppeld aan de akkoorden van Minsk. Die hadden reeds eind vorig jaar uitgevoerd moeten zijn, maar dat is nog steeds niet het geval. Als tegenzet blokkeert Rusland al jaren de invoer van Europese landbouwproducten. Daarom hebben de lidstaten nu unaniem besloten om de sancties met nog eens zes maanden te verlengen tot 31 juli 2017. Zo blijven grote Russische staatsbanken, energiebedrijven en defensiefirma's verstoken van toegang tot de Europese kapitaalmarkten, blijft een verbod op de in- en uitvoer van wapens van kracht en wordt de toegang van Rusland tot gevoelige technologieeën voor de oliesector verder beperkt.

Naast de economische sancties handhaaft Europa nog doelgerichte sancties tegen meer dan 180 individuen en organisaties vanwege hun rol in Oekraïne. Ze mogen niet meer naar Europa reizen en hun activa zijn geblokkeerd.

Europa handhaaft de sancties omdat de vredesakkoorden over Oekraïne nog steeds niet volledig zijn uitgevoerd.De Europese Unie trof in 2014 sancties tegen Rusland uit protest tegen de Russische inmenging in Oekraïne, waar een prowesterse regering een conflict uitvecht met pro-Russische separatisten in het oosten van het land.De duur van de sancties is gekoppeld aan de akkoorden van Minsk. Die hadden reeds eind vorig jaar uitgevoerd moeten zijn, maar dat is nog steeds niet het geval. Als tegenzet blokkeert Rusland al jaren de invoer van Europese landbouwproducten. Daarom hebben de lidstaten nu unaniem besloten om de sancties met nog eens zes maanden te verlengen tot 31 juli 2017. Zo blijven grote Russische staatsbanken, energiebedrijven en defensiefirma's verstoken van toegang tot de Europese kapitaalmarkten, blijft een verbod op de in- en uitvoer van wapens van kracht en wordt de toegang van Rusland tot gevoelige technologieeën voor de oliesector verder beperkt.Naast de economische sancties handhaaft Europa nog doelgerichte sancties tegen meer dan 180 individuen en organisaties vanwege hun rol in Oekraïne. Ze mogen niet meer naar Europa reizen en hun activa zijn geblokkeerd.