Economen hielden er rekening mee dat de negentien landen van de eurozone een gezamenlijke groei van 0,2 procent zouden laten optekenen. Voor de volledige Europese Unie van 28 landen werd ook een economische groei van 0,1 procent op kwartaalbasis gemeld, tegen 0,3 procent in het voorgaande kwartaal. Ook in de eurozone bedroeg de groei in het derde kwartaal nog 0,3 procent.

Voor de eurozone gaat het in het vierde kwartaal van vorig jaar om de zwakste groei sinds 2013, onder meer door de wereldwijde handelsspanningen en onzekerheid rond de brexit.

Eerder op de dag bleek al dat in Frankrijk en Italië onverwacht sprake was van economische krimp van respectievelijk 0,1 en 0,3 procent. In Frankrijk ging het om de eerste krimp in drie jaar, in Italië was het meer dan een jaar geleden dat de economie nog kromp. In Spanje trok de groei juist iets aan in het afgelopen kwartaal.

Over heel 2019 liet de economie van de eurozone een groei optekenen van 1,2 procent. Voor de EU nam het bbp toe met 1,4 procent, aldus Eurostat. Ter vergelijking: in 2018 was dat respectievelijk 1,8 en 1,9 procent. Het Europese statistiekbureau komt later met nieuwe schattingen en meer details over de economische ontwikkeling.

Economen denken dat de economie van de eurozone en de EU weer kan gaan aantrekken, omdat de onzekerheid over de brexit is afgenomen, terwijl ook de handelsspanningen zijn verminderd dankzij de voorlopige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Wel zijn nieuwe risico's ontstaan, zoals de uitbraak van het coronavirus.

Economen hielden er rekening mee dat de negentien landen van de eurozone een gezamenlijke groei van 0,2 procent zouden laten optekenen. Voor de volledige Europese Unie van 28 landen werd ook een economische groei van 0,1 procent op kwartaalbasis gemeld, tegen 0,3 procent in het voorgaande kwartaal. Ook in de eurozone bedroeg de groei in het derde kwartaal nog 0,3 procent. Voor de eurozone gaat het in het vierde kwartaal van vorig jaar om de zwakste groei sinds 2013, onder meer door de wereldwijde handelsspanningen en onzekerheid rond de brexit.Eerder op de dag bleek al dat in Frankrijk en Italië onverwacht sprake was van economische krimp van respectievelijk 0,1 en 0,3 procent. In Frankrijk ging het om de eerste krimp in drie jaar, in Italië was het meer dan een jaar geleden dat de economie nog kromp. In Spanje trok de groei juist iets aan in het afgelopen kwartaal. Over heel 2019 liet de economie van de eurozone een groei optekenen van 1,2 procent. Voor de EU nam het bbp toe met 1,4 procent, aldus Eurostat. Ter vergelijking: in 2018 was dat respectievelijk 1,8 en 1,9 procent. Het Europese statistiekbureau komt later met nieuwe schattingen en meer details over de economische ontwikkeling. Economen denken dat de economie van de eurozone en de EU weer kan gaan aantrekken, omdat de onzekerheid over de brexit is afgenomen, terwijl ook de handelsspanningen zijn verminderd dankzij de voorlopige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Wel zijn nieuwe risico's ontstaan, zoals de uitbraak van het coronavirus.