Voorts laat de ECB, zoals algemeen verwacht, de rentetarieven in de eurozone onveranderd. De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft -0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

De ECB gaf verder aan dat het opkoopprogramma van 30 miljard euro per maand in ieder geval nog tot eind september loopt, of langer indien nodig.

De gebruikelijke belofte dat het programma kan worden vergroot als daar aanleiding toe is, werd evenwel geschrapt.

Die beslissing werd unaniem door alle centrale bankiers genomen, aldus ECB-voorzitter Mario Draghi in een toelichting.

De reactiefunctie van de centrale bank is evenwel niet veranderd. De rente blijft volgens de centrale bank nog voor een langere periode op het huidige peil. Draghi zei in een toelichting nog dat het huidige tempo van economische groei iets hoger ligt dan voorzien.

De centrale bank schroeft de groeipognose voor dit jaar dan ook iets op en handhaaft die voor de twee jaren daarna. De sterke ontwikkelingen geven meer vertrouwen dat de inflatie aantrekt, aldus Draghi.

De ECB houdt vast aan de inflatieprognose voor 2018 van 1,4 procent. Voor het jaar erna werd die bijgesteld van 1,5 procent naar 1,4 procent, en in 2020 komt de inflatie naar verwachting uit op 1,4 procent.

Toenemende protectionistische maatregelen zijn een nieuw risico voor de economische groei, merkte Draghi op.

Voorts laat de ECB, zoals algemeen verwacht, de rentetarieven in de eurozone onveranderd. De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft -0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen. De ECB gaf verder aan dat het opkoopprogramma van 30 miljard euro per maand in ieder geval nog tot eind september loopt, of langer indien nodig. De gebruikelijke belofte dat het programma kan worden vergroot als daar aanleiding toe is, werd evenwel geschrapt. Die beslissing werd unaniem door alle centrale bankiers genomen, aldus ECB-voorzitter Mario Draghi in een toelichting. De reactiefunctie van de centrale bank is evenwel niet veranderd. De rente blijft volgens de centrale bank nog voor een langere periode op het huidige peil. Draghi zei in een toelichting nog dat het huidige tempo van economische groei iets hoger ligt dan voorzien. De centrale bank schroeft de groeipognose voor dit jaar dan ook iets op en handhaaft die voor de twee jaren daarna. De sterke ontwikkelingen geven meer vertrouwen dat de inflatie aantrekt, aldus Draghi. De ECB houdt vast aan de inflatieprognose voor 2018 van 1,4 procent. Voor het jaar erna werd die bijgesteld van 1,5 procent naar 1,4 procent, en in 2020 komt de inflatie naar verwachting uit op 1,4 procent. Toenemende protectionistische maatregelen zijn een nieuw risico voor de economische groei, merkte Draghi op.