De zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) wordt met goedkeuring van de ECB door de Griekse centrale bank verleend. De steun is bedoeld om te voorkomen dat Griekse banken omvallen.

Zij zien al geruime tijd veel geld wegstromen door de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Volgens Financial Times hebben de Grieken vorige week ongeveer 6 miljard euro van hun rekeningen opgenomen. Het is niet duidelijk met hoeveel het plafond is opgetrokken.

Vierde verruiming

De ECB verruimde de mogelijkheid voor steun voor de vierde keer binnen een week. Vorige week nog stroomde er in totaal een extra 3 miljard euro van de ECB richting de Griekse banken. Gisteren heeft de ECB de steun opgetrokken met ongeveer 1,9 miljard euro.

De nieuwste verhoging volgt op de eurotop van maandag, waarbij werd aangegeven dat er mogelijk deze week eindelijk een akkoord komt over de verdere aanpak van de Griekse schuldencrisis.

Het voortdurend openen van de geldkraan is niet onomstreden. Zo liet de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann vorige maand nog weten dat de noodsteun in strijd is met de Europese regels, omdat ze verleend wordt aan Griekse banken die geen toegang meer hebben tot de financiële markten en die het geld gebruiken om de eigen overheid van leningen te voorzien.

Er is een tweederdemeerderheid nodig om de noodsteun aan de bank een halt toe te roepen. Volgens het hoofd van de Oostenrijkse centrale bank, Ewald Nowotny wordt per dag bekeken hoeveel steun de Griekse banken nodig hebben. (Belga/FT/Bloomberg/NS)

De zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) wordt met goedkeuring van de ECB door de Griekse centrale bank verleend. De steun is bedoeld om te voorkomen dat Griekse banken omvallen. Zij zien al geruime tijd veel geld wegstromen door de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Volgens Financial Times hebben de Grieken vorige week ongeveer 6 miljard euro van hun rekeningen opgenomen. Het is niet duidelijk met hoeveel het plafond is opgetrokken. De ECB verruimde de mogelijkheid voor steun voor de vierde keer binnen een week. Vorige week nog stroomde er in totaal een extra 3 miljard euro van de ECB richting de Griekse banken. Gisteren heeft de ECB de steun opgetrokken met ongeveer 1,9 miljard euro. De nieuwste verhoging volgt op de eurotop van maandag, waarbij werd aangegeven dat er mogelijk deze week eindelijk een akkoord komt over de verdere aanpak van de Griekse schuldencrisis. Het voortdurend openen van de geldkraan is niet onomstreden. Zo liet de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann vorige maand nog weten dat de noodsteun in strijd is met de Europese regels, omdat ze verleend wordt aan Griekse banken die geen toegang meer hebben tot de financiële markten en die het geld gebruiken om de eigen overheid van leningen te voorzien. Er is een tweederdemeerderheid nodig om de noodsteun aan de bank een halt toe te roepen. Volgens het hoofd van de Oostenrijkse centrale bank, Ewald Nowotny wordt per dag bekeken hoeveel steun de Griekse banken nodig hebben. (Belga/FT/Bloomberg/NS)