Bij de ECB is het traditie om eens per jaar ergens anders te vergaderen dan in het hoofdkantoor in Frankfurt. Dat gebeurde dit keer in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

De ECB had eerder gezegd dat de rente zeker tot en met eind dit jaar op het huidige peil zou blijven. De herfinancieringsrente blijft nu dus tot midden 2020 behouden op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar geld op toe.

Mario Draghi, die nog tot eind oktober voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) blijft, heeft donderdag in een toelichting bij het rentebesluit de harde taal niet geschuwd. Hij verzekerde dat de ECB niet zal aarzelen om te handelen om de economie in de eurozone te ondersteunen. We zijn 'vastbesloten' om tussen te komen indien nodig, klonk het, waarbij Draghi verwees naar de 'aanhoudende onzekerheid' en de 'toenemende dreiging van protectionisme'.

Volgens de ECB-voorzitter hebben sommige van zijn collega's zelfs de mogelijkheid besproken van verdere renteverlagingen of de heropstart van het aankoopprogramma van activa (quantitative easing, red.), indien nodig. Draghi benadrukte nog dat de rente 'zo lang als nodig is' op het huidige lage peil zal blijven. 'We zijn ver verwijderd van een normalisering van de geldpolitiek, terwijl de wereld verre van normaal is', aldus Draghi.

De ECB kwam donderdag ook met aangepaste groeiprognoses. Zo zou de economische groei en inflatie in de eurozone dit jaar ietsje hoger uitkomen dan eerder verwacht, op respectievelijk 1,2 procent groei en 1,3 procent inflatie. Voor 2020 en 2021 werden de prognoses neerwaarts bijgesteld, met een groei van 1,4 procent voor beide jaren. Volgens Draghi komt er een lange periode van wereldwijde onzekerheid en is er 'een lage kans op recessie'. Wat de prijsevolutie betreft, verwacht de ECB een inflatie van 1,4 procent in 2020 en pas in 2021 een inflatie van 1,6 procent. Volgens de ECB-voorzitter kan op zijn vroegst in 2022 de doelstelling van een inflatie net onder de 2 procent gehaald worden.

Bij de ECB is het traditie om eens per jaar ergens anders te vergaderen dan in het hoofdkantoor in Frankfurt. Dat gebeurde dit keer in de Litouwse hoofdstad Vilnius.De ECB had eerder gezegd dat de rente zeker tot en met eind dit jaar op het huidige peil zou blijven. De herfinancieringsrente blijft nu dus tot midden 2020 behouden op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar geld op toe. Mario Draghi, die nog tot eind oktober voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) blijft, heeft donderdag in een toelichting bij het rentebesluit de harde taal niet geschuwd. Hij verzekerde dat de ECB niet zal aarzelen om te handelen om de economie in de eurozone te ondersteunen. We zijn 'vastbesloten' om tussen te komen indien nodig, klonk het, waarbij Draghi verwees naar de 'aanhoudende onzekerheid' en de 'toenemende dreiging van protectionisme'.Volgens de ECB-voorzitter hebben sommige van zijn collega's zelfs de mogelijkheid besproken van verdere renteverlagingen of de heropstart van het aankoopprogramma van activa (quantitative easing, red.), indien nodig. Draghi benadrukte nog dat de rente 'zo lang als nodig is' op het huidige lage peil zal blijven. 'We zijn ver verwijderd van een normalisering van de geldpolitiek, terwijl de wereld verre van normaal is', aldus Draghi. De ECB kwam donderdag ook met aangepaste groeiprognoses. Zo zou de economische groei en inflatie in de eurozone dit jaar ietsje hoger uitkomen dan eerder verwacht, op respectievelijk 1,2 procent groei en 1,3 procent inflatie. Voor 2020 en 2021 werden de prognoses neerwaarts bijgesteld, met een groei van 1,4 procent voor beide jaren. Volgens Draghi komt er een lange periode van wereldwijde onzekerheid en is er 'een lage kans op recessie'. Wat de prijsevolutie betreft, verwacht de ECB een inflatie van 1,4 procent in 2020 en pas in 2021 een inflatie van 1,6 procent. Volgens de ECB-voorzitter kan op zijn vroegst in 2022 de doelstelling van een inflatie net onder de 2 procent gehaald worden.