De Europese Centrale Bank (ECB) zet haar stimuleringsbeleid voorlopig ongewijzigd door. Hoewel de economie en de kredietverlening aantrekken, is de inflatie in de eurolanden nog altijd te laag, zegt ECB-bestuurder Vitor Constancio in een maandag gepubliceerd interview met de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

"Het programma werkt goed", zegt de Portugese bestuurder over het initiatief van de ECB om tot oktober volgend jaar maandelijks voor circa 60 miljard euro aan schuldpapier op te kopen. Dat betekent volgens hem echter niet dat er al wordt gedacht aan een mogelijk vroegtijdig einde van de omstreden maatregel. "We zijn er pas een paar maanden geleden mee gestart. Het zou heel raar zijn als we daar nu al over zouden praten."

"Waarom stoppen?"

Constancio benadrukt in het interview dat prijsstabiliteit, in de vorm van een inflatie van net geen 2 procent, de belangrijkste taak van de ECB is. "Waarom zouden we aan stoppen denken als de inflatie negatief is en inflatieverwachtingen bij lange na niet in de buurt komen van ons middellangetermijndoel van bijna 2 procent? "

Het stimuleringsbeleid van de centrale bank zorgt er onder meer voor dat de rente in de eurozone bijzonder laag is, waardoor pensioenfondsen en verzekeraars in de problemen komen. Volgens de Portugese ECB-bestuurder is dat "onbedoelde schade". Het huidige beleid is volgens hem echter ook in het belang van pensioenfondsen en verzekeraars. "Als er prijsstabiliteit is, gaan ook de rentes weer omhoog." (Belga/NS)

De Europese Centrale Bank (ECB) zet haar stimuleringsbeleid voorlopig ongewijzigd door. Hoewel de economie en de kredietverlening aantrekken, is de inflatie in de eurolanden nog altijd te laag, zegt ECB-bestuurder Vitor Constancio in een maandag gepubliceerd interview met de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. "Het programma werkt goed", zegt de Portugese bestuurder over het initiatief van de ECB om tot oktober volgend jaar maandelijks voor circa 60 miljard euro aan schuldpapier op te kopen. Dat betekent volgens hem echter niet dat er al wordt gedacht aan een mogelijk vroegtijdig einde van de omstreden maatregel. "We zijn er pas een paar maanden geleden mee gestart. Het zou heel raar zijn als we daar nu al over zouden praten."Constancio benadrukt in het interview dat prijsstabiliteit, in de vorm van een inflatie van net geen 2 procent, de belangrijkste taak van de ECB is. "Waarom zouden we aan stoppen denken als de inflatie negatief is en inflatieverwachtingen bij lange na niet in de buurt komen van ons middellangetermijndoel van bijna 2 procent? " Het stimuleringsbeleid van de centrale bank zorgt er onder meer voor dat de rente in de eurozone bijzonder laag is, waardoor pensioenfondsen en verzekeraars in de problemen komen. Volgens de Portugese ECB-bestuurder is dat "onbedoelde schade". Het huidige beleid is volgens hem echter ook in het belang van pensioenfondsen en verzekeraars. "Als er prijsstabiliteit is, gaan ook de rentes weer omhoog." (Belga/NS)