Door de ECB-maatregel wordt het moeilijk voor Griekenland om nog Europees te lenen.

De ECB heeft er volgens een mededeling geen vertrouwen in dat de lopende onderhandelingen over het steunprogramma bijtijds worden afgerond.

Dat de Griekse obligaties tot dusver wel als onderpand geaccepeerd werden had volgens de mededeling met een 'gunstregime' te maken dat aan de Griekse banken was toegekend. Een gunstregime dat werd gehandhaafd hoewel ratingbureaus de Griekse obligaties als 'rommel', 'junk', hadden afgedaan.

Maar omdat het nu onmogelijk is 'een positieve afloop van het internationaal hulpprogramma te voorspellen' trekt de ECB dat gunstregime nu in.

Griekse banken die nood hebben aan kapitaal zullen volgens de ECB bij de centrale bank van Griekenland moeten aankloppen. Die kan de banken financieren via het programma van noodkrediet (ELA of Emergency Liquidity Assistance). De rente daarvan ligt wel hoger.

Druk opvoeren

De onverwachte beslissing van de ECB kwam er nadat de nieuwverkozen Griekse premier Alexis Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis naar hun zeggen 'vruchtbare gesprekken' hadden gehad met Europese leiders over manieren om de Griekse economie meer ademruimte te geven.

De ECB-maatregel wordt beschouwd als een manier van de Centrale Bank om de druk op de nieuwe regering op te voeren.

Nadat de ECB-beslissing bekend werd, zakte de euro in waarde tegenover de dollar. Dinsdag was een euro nog 1,1470 dollar waard, woensdagnacht 1,1341.

(Belga/RR)

Door de ECB-maatregel wordt het moeilijk voor Griekenland om nog Europees te lenen.De ECB heeft er volgens een mededeling geen vertrouwen in dat de lopende onderhandelingen over het steunprogramma bijtijds worden afgerond. Dat de Griekse obligaties tot dusver wel als onderpand geaccepeerd werden had volgens de mededeling met een 'gunstregime' te maken dat aan de Griekse banken was toegekend. Een gunstregime dat werd gehandhaafd hoewel ratingbureaus de Griekse obligaties als 'rommel', 'junk', hadden afgedaan. Maar omdat het nu onmogelijk is 'een positieve afloop van het internationaal hulpprogramma te voorspellen' trekt de ECB dat gunstregime nu in.Griekse banken die nood hebben aan kapitaal zullen volgens de ECB bij de centrale bank van Griekenland moeten aankloppen. Die kan de banken financieren via het programma van noodkrediet (ELA of Emergency Liquidity Assistance). De rente daarvan ligt wel hoger.De onverwachte beslissing van de ECB kwam er nadat de nieuwverkozen Griekse premier Alexis Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis naar hun zeggen 'vruchtbare gesprekken' hadden gehad met Europese leiders over manieren om de Griekse economie meer ademruimte te geven.De ECB-maatregel wordt beschouwd als een manier van de Centrale Bank om de druk op de nieuwe regering op te voeren.Nadat de ECB-beslissing bekend werd, zakte de euro in waarde tegenover de dollar. Dinsdag was een euro nog 1,1470 dollar waard, woensdagnacht 1,1341.(Belga/RR)