De Europese Centrale Bank (ECB) laat de belangrijkste rentevoet ongewijzigd op het historisch lage peil van 0,25 procent.

Hoewel de inflatie in de eurozone met 0,5 procent ruim onder het streefdoel van - net geen - 2 procent ligt, heeft de ECB toch beslist niet aan de rente te sleutelen.

Dat de rente op het huidige lage peil blijft werd algemeen verwacht, maar analisten en economen gaan er wel vanuit dat de centrale bank maatregelen neemt om de langdurige inflatie op te krikken. 'Een verdere monetaire versoepeling - onder meer door onconventionele maatregelen - is nodig in de eurozone", liet Christine Lagarde, topvrouw van het IMF woensdag tijdens een toespraak optekenen.

In een toelichting bij het rentebesluit donderdagnamiddag toonde ECB-voorzitter Draghi zich bereid snel actie te ondernemen om een eventueel risico op deflatie te counteren. Draghi mikt daarmee op 'onconventionele maatregelen', zoals het opkopen van obligaties om geld te pompen in de eurozone. Ook een verdere renteverlaging behoort tot de mogelijkheden om een 'te lange periode van lage inflatie' te vermijden.

Vorige maand verklaarde de ECB zelf dat het nog ruim twee jaar kan duren vooraleer de inflatie tot 1,7 procent klimt.

In zijn toelichting diende Draghi overigens nog Christine Lagarde en het IMF van antwoord. "Het IMF is de laatste tijd zeer royaal in zijn suggesties over wat we - als ECB - wel of niet moeten doen, en daar zijn we hen erg dankbaar voor," aldus Draghi. "Maar eerlijk gezegd zou ik willen dat het IMF even vrijgevig is in andere monetaire rechtsgebieden, zoals bijvoorbeeld via een verklaring de dag voor de bijeenkomst van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) plaatsvindt," voegde hij eraan toe. (Reuters/BO)

De Europese Centrale Bank (ECB) laat de belangrijkste rentevoet ongewijzigd op het historisch lage peil van 0,25 procent.Hoewel de inflatie in de eurozone met 0,5 procent ruim onder het streefdoel van - net geen - 2 procent ligt, heeft de ECB toch beslist niet aan de rente te sleutelen. Dat de rente op het huidige lage peil blijft werd algemeen verwacht, maar analisten en economen gaan er wel vanuit dat de centrale bank maatregelen neemt om de langdurige inflatie op te krikken. 'Een verdere monetaire versoepeling - onder meer door onconventionele maatregelen - is nodig in de eurozone", liet Christine Lagarde, topvrouw van het IMF woensdag tijdens een toespraak optekenen. In een toelichting bij het rentebesluit donderdagnamiddag toonde ECB-voorzitter Draghi zich bereid snel actie te ondernemen om een eventueel risico op deflatie te counteren. Draghi mikt daarmee op 'onconventionele maatregelen', zoals het opkopen van obligaties om geld te pompen in de eurozone. Ook een verdere renteverlaging behoort tot de mogelijkheden om een 'te lange periode van lage inflatie' te vermijden. Vorige maand verklaarde de ECB zelf dat het nog ruim twee jaar kan duren vooraleer de inflatie tot 1,7 procent klimt.In zijn toelichting diende Draghi overigens nog Christine Lagarde en het IMF van antwoord. "Het IMF is de laatste tijd zeer royaal in zijn suggesties over wat we - als ECB - wel of niet moeten doen, en daar zijn we hen erg dankbaar voor," aldus Draghi. "Maar eerlijk gezegd zou ik willen dat het IMF even vrijgevig is in andere monetaire rechtsgebieden, zoals bijvoorbeeld via een verklaring de dag voor de bijeenkomst van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) plaatsvindt," voegde hij eraan toe. (Reuters/BO)