De plafonnering van de gas- en elektriciteitsprijzen is de voornaamste maatregel uit het energiepakket van 200 miljard euro dat de regering eind september voorstelde.

Concreet zouden de elektriciteitsprijzen vanaf 1 januari geplafonneerd moeten kunnen worden; voor de gasprijzen wordt 1 januari naar voren geschoven voor de grote bedrijven en 1 maart voor de gezinnen en kmo's. De gasbedrijven hadden laten weten dat ze het plafond voor gezinnen ten vroegste tegen maart konden uitwerken.

Bondskanselier Scholz kondigde woensdag wel een overgangsmaatregel aan om de periode tot maart te overbruggen: gasklanten zullen in december geen voorschot moeten betalen, zo tweette hij. De overheid zal die kosten op zich nemen. Dat zou haar naar verluidt zowat 9 miljard euro kosten.

De plafonnering van de gas- en elektriciteitsprijzen is de voornaamste maatregel uit het energiepakket van 200 miljard euro dat de regering eind september voorstelde. Concreet zouden de elektriciteitsprijzen vanaf 1 januari geplafonneerd moeten kunnen worden; voor de gasprijzen wordt 1 januari naar voren geschoven voor de grote bedrijven en 1 maart voor de gezinnen en kmo's. De gasbedrijven hadden laten weten dat ze het plafond voor gezinnen ten vroegste tegen maart konden uitwerken. Bondskanselier Scholz kondigde woensdag wel een overgangsmaatregel aan om de periode tot maart te overbruggen: gasklanten zullen in december geen voorschot moeten betalen, zo tweette hij. De overheid zal die kosten op zich nemen. Dat zou haar naar verluidt zowat 9 miljard euro kosten.