Naakt shorten is een beleggingsstrategie waarbij een belegger aandelen -die hij eigenlijk niet in het bezit heeft en dus leent- verkoopt om die later tegen een lagere koers weer in te kopen en zo winst te maken.

Op 18 mei heeft BaFin, de Duitse beurswaakhond, al het naakt shorten op tien aandelen van Duitse financiële concerns verboden.

Nu zou dat uitgebreid worden tot alle aandelen uit de index, blijkt uit een voorstel dat de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) stuurde naar een aantal banken en industriële groepen. Ook zal er een nieuw afwikkelingssysteem worden ingevoerd, om de shortactiviteit transparanter te maken.

"De financiële crisis heeft het vertrouwen in de financiële markten aangetast en aangetoond dat er nood is aan een verdere verbetering van de toezichtregels", luidt het in het voorstel van Schauble.

Het shortverbod midden mei zorgde wereldwijd voor onrust op de financiële markten. Ook dinsdag staan de beurzen massaal in het rood.

Naakt shorten is een beleggingsstrategie waarbij een belegger aandelen -die hij eigenlijk niet in het bezit heeft en dus leent- verkoopt om die later tegen een lagere koers weer in te kopen en zo winst te maken. Op 18 mei heeft BaFin, de Duitse beurswaakhond, al het naakt shorten op tien aandelen van Duitse financiële concerns verboden.Nu zou dat uitgebreid worden tot alle aandelen uit de index, blijkt uit een voorstel dat de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) stuurde naar een aantal banken en industriële groepen. Ook zal er een nieuw afwikkelingssysteem worden ingevoerd, om de shortactiviteit transparanter te maken. "De financiële crisis heeft het vertrouwen in de financiële markten aangetast en aangetoond dat er nood is aan een verdere verbetering van de toezichtregels", luidt het in het voorstel van Schauble. Het shortverbod midden mei zorgde wereldwijd voor onrust op de financiële markten. Ook dinsdag staan de beurzen massaal in het rood.