‘Duitsland mist kansen om zijn groei veilig te stellen’

© istock
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Vrijdagvoormiddag 5 december stond een bezoek van Carsten Brzeski aan een economisch congres in de Paulskirche in het teken van de toekomst van Duitsland. “Maar wat me vooral opviel, was die sfeer van zelfgenoegzaamheid”, bedenkt Brzeski.

Vrijdagvoormiddag 5 december bezocht Carsten Brzeski, sinds begin september hoofdeconoom voor ING in Duitsland, een economisch congres in de Paulskirche in Frankfurt. Het stond in het teken van de toekomst van Duitsland, en de rol van zijn economie.

Met hoge gasten: de federale minister van Financiën Wolfgang Schäuble, Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank, en Volker Bouffier, minister-president van de deelstaat Hessen. Alle drie politici van de christendemocratische CDU.

“Maar wat me vooral opviel, was die sfeer van zelfgenoegzaamheid”, bedenkt Carsten Brzeski, tot vorige zomer hoofdeconoom bij ING in België. “De deelnemers lieten vooral weten dat ze toch zo goed bezig zijn. Er komen voortdurend bezoekers uit de hele wereld die het Duitse geheim willen leren kennen. Bijna iedereen in de kerk applaudisseerde voor het vasthouden aan de ‘schwarze Null’, een Duitse begroting zonder tekorten.”

Duitsland wordt daarvoor steeds sterker bekritiseerd door de rest van de wereld. Niet alleen binnen de Europese Unie groeit de kritiek, ook in Noord-Amerika. Het land staart zich blind op een begroting zonder tekorten, terwijl het vandaag kan lenen tegen 0,6 procent, en dat voor leningen met een termijn van tien jaar. Daarmee zou de overheid kunnen investeren in infrastructuur, een verbetering van de diensteneconomie of energie.

“Duitsland staat uiteraard niet aan de afgrond. Het is nog altijd de sterke man van Europa. Maar het land moet in de globalisering kunnen overleven. Hoe lang zal het land nog kunnen teren op het succes van machinebouw en autoverkoop? Duitsland staat op een kruispunt.

De voorbije tien jaar heeft het nauwelijks hervormingen doorgevoerd. Duitsland rust uit op het succes van het verleden. Het mist de kansen om de groei de volgende tien tot vijftien jaar veilig te stellen”.

Maar Duitsland doet het uiteraard beter dan België, dat ook deze week weer geplaagd wordt door stakingen. “Pas op, Duitsland kende dit jaar al meer stakingen dan normaal, onder meer bij Deutsche Bahn en Lufthansa. Maar het klopt dat de werkloosheidsgraad lager is, de overheidsfinanciën zijn gezonder dan in België. Structurele hervormingen zijn altijd moeilijk, pijnlijk. België zal er niet omheen kunnen.” (W.R.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content