De Duitse economie is vorig jaar met een stevige 3 procent gegroeid. Maar in het laatste kwartaal van 2011 daalde het bruto binnenlands product (bbp) waarschijnlijk met 0,25 procent. Een recessie dreigt. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse Bureau voor de Statistiek.

Stevige groei Ondanks de Europese schuldencrisis en de slabakkende wereldconjunctuur groeide het Duitse bbp het voorbije jaar met 3 procent tegenover het jaar voordien, vooral aangezwengeld door de private consumptie.

Hoewel in 2010 nog een groei van 3,7 procent kon worden neergezet, is een groeicijfer van 3 procent zeer goed in vergelijking met andere landen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht voor 2011 immers een groei van 1,7 procent in de Verenigde Staten, 1,6 procent in Frankrijk en 0,9 in het Verenigd Koninkrijk.

Recessie

Het groeicijfer voor 2011 is echter gebaseerd op een schatting, aangezien de gegevens van de laatste drie maanden pas medio februari bekend zijn. Norbert Raeth van het Bureau voor de Statistiek zei op een persconferentie dat de Duitse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar waarschijnlijk met 0,25 procent gekrompen is.

En het bbp riskeert nog verder af te nemen de komende maanden. Bij twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei spreekt met officieel van een recessie. Aanleiding is de schuldencrisis en besparingswoede, die net als in de rest van Europa huishoudt.

"Als de eurocrisis niet verslechtert of eindelijk onder controle zou worden gebracht begin dit jaar, zou de Duitse economie vanaf de zomer opnieuw aantrekken", verklaarde een analist in Londen aan het financiële persagentschap Bloomberg.

In crisisjaar 2009 had Duitsland af te rekenen met een terugval van 5,1 procent, de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. (Belga/KVDA)

De Duitse economie is vorig jaar met een stevige 3 procent gegroeid. Maar in het laatste kwartaal van 2011 daalde het bruto binnenlands product (bbp) waarschijnlijk met 0,25 procent. Een recessie dreigt. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse Bureau voor de Statistiek. Stevige groei Ondanks de Europese schuldencrisis en de slabakkende wereldconjunctuur groeide het Duitse bbp het voorbije jaar met 3 procent tegenover het jaar voordien, vooral aangezwengeld door de private consumptie. Hoewel in 2010 nog een groei van 3,7 procent kon worden neergezet, is een groeicijfer van 3 procent zeer goed in vergelijking met andere landen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht voor 2011 immers een groei van 1,7 procent in de Verenigde Staten, 1,6 procent in Frankrijk en 0,9 in het Verenigd Koninkrijk. Recessie Het groeicijfer voor 2011 is echter gebaseerd op een schatting, aangezien de gegevens van de laatste drie maanden pas medio februari bekend zijn. Norbert Raeth van het Bureau voor de Statistiek zei op een persconferentie dat de Duitse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar waarschijnlijk met 0,25 procent gekrompen is. En het bbp riskeert nog verder af te nemen de komende maanden. Bij twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei spreekt met officieel van een recessie. Aanleiding is de schuldencrisis en besparingswoede, die net als in de rest van Europa huishoudt. "Als de eurocrisis niet verslechtert of eindelijk onder controle zou worden gebracht begin dit jaar, zou de Duitse economie vanaf de zomer opnieuw aantrekken", verklaarde een analist in Londen aan het financiële persagentschap Bloomberg. In crisisjaar 2009 had Duitsland af te rekenen met een terugval van 5,1 procent, de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. (Belga/KVDA)