Niet minder dan 37.000 Duitsers - onder wie hoogleraren en leden van verschillende poltieke partijen - stapten in 2012 naar de rechtbank met de vraag of het Europees noodfonds ESM wel overeenstemde met de Duitse grondwet. Daar kregen ze dus nu van de rechters in Karlsruhe een antwoord op.

Het Hof had in september 2012 al bepaald dat de Duitse deelname aan het permanente noodfonds niet strijdig is met de grondwet. 37.000 Duitsers tekenden daartegen vergeefs bezwaar aan, zo blijkt. Na de uitspraak van vandaag is verder beroep niet meer mogelijk.

Het ESM-fonds, dat 500 miljard euro omvat, werd op het hoogtepunt van de crisis in het leven geroepen om zieltogende lidstaten van de ondergang te redden mocht dat nodig zijn.

Maar er is nog een andere uitspraak waar Europa op wacht. Het Duitse Hooggerechtshof in Karlsruhe maakte op 7 februari namelijk bekend dat een meerderheid van de opperrechters het OMT-reddingsprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) onwettig vindt.

Het programma - de zogenoemde bazooka van ECB-gouverneur Mario Draghi - laat toe dat de ECB onbeperkt obligaties opkoopt van probleemlanden uit de eurozone. Volgens het Bundesverfassungsgericht is dat in strijd met de Duitse grondwet en de Europese verdragen. Maar aangezien het Duitse Hooggerechtshof niet tot een unanieme beslissing kwam, vraagt het een advies aan het Europese Hof voor Justitie in Luxemburg. (BO/Der Spiegel)

Niet minder dan 37.000 Duitsers - onder wie hoogleraren en leden van verschillende poltieke partijen - stapten in 2012 naar de rechtbank met de vraag of het Europees noodfonds ESM wel overeenstemde met de Duitse grondwet. Daar kregen ze dus nu van de rechters in Karlsruhe een antwoord op. Het Hof had in september 2012 al bepaald dat de Duitse deelname aan het permanente noodfonds niet strijdig is met de grondwet. 37.000 Duitsers tekenden daartegen vergeefs bezwaar aan, zo blijkt. Na de uitspraak van vandaag is verder beroep niet meer mogelijk.Het ESM-fonds, dat 500 miljard euro omvat, werd op het hoogtepunt van de crisis in het leven geroepen om zieltogende lidstaten van de ondergang te redden mocht dat nodig zijn.Maar er is nog een andere uitspraak waar Europa op wacht. Het Duitse Hooggerechtshof in Karlsruhe maakte op 7 februari namelijk bekend dat een meerderheid van de opperrechters het OMT-reddingsprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) onwettig vindt. Het programma - de zogenoemde bazooka van ECB-gouverneur Mario Draghi - laat toe dat de ECB onbeperkt obligaties opkoopt van probleemlanden uit de eurozone. Volgens het Bundesverfassungsgericht is dat in strijd met de Duitse grondwet en de Europese verdragen. Maar aangezien het Duitse Hooggerechtshof niet tot een unanieme beslissing kwam, vraagt het een advies aan het Europese Hof voor Justitie in Luxemburg. (BO/Der Spiegel)