In een toepraak donderdag bij de Bundesbank - in aanwezigheid van Jens Weidmann - benadrukte ECB-voorzitter Draghi nogmaals dat hij er alles aan wil doen om de inflatie naar het beoogde peil van - net onder de grens van - 2 procent te loodsen.

"Als we ons niet neerleggen bij de huidige lage inflatie - wat we zeker niet van plan zijn -, dan komt de inflatie terug op het peil in overeenstemming met onze doelstelling," maakt Draghi zich sterk.

De ECB-voorzitter verwees in zijn betoog naar 'krachten in de wereldeconomie die zich bundelen om de inflatie laag te houden'. Hoewel Draghi er rekening mee houdt dat die zogenaamde krachten - zoals de vergrijzing van de bevolking en de technologische evolutie - ervoor zorgen dat de inflatie heel langzaam naar het door de ECB gekoesterde streefdoel van net geen 2 procent evolueert, ziet hij geen enkele reden waarom de inflatie op het huidige lage peil zou blijven.

De ECB slaagt er al jaren niet in de inflatie op te krikken naar het gewenste peil, gehinderd als ze wordt door lage olieprijzen, tegenvallende economische groei, zwakke kredietverlening en het uitblijven van loonstijgingen in de eurozone.

Geen munitie meer?

Draghi verwierp donderdag meteen de kritiek als zou de munitievoorraad van de ECB uitgeput zijn.

"Er kan geen twijfel over bestaan, dat als we het nodig vinden om een expansief beleid te voeren, het risico op neveneffecten ons niet in de weg mag staan", aldus Draghi. "Wij streven er altijd naar de verstoringen die worden veroorzaakt door ons beleid te beperken, maar onze inflatiedoelstelling komt op de eerste plaats."

"We hebben nu voldoende bewijs dat, als we de wil hebben om ons doel te bereiken, we over de instrumenten beschikken om dat doel te bereiken", voegde hij eraan toe.

De volgende bijeenkomst van de Europese Centrale Bank vindt plaats op 10 maart.

(Reuters/BO)

In een toepraak donderdag bij de Bundesbank - in aanwezigheid van Jens Weidmann - benadrukte ECB-voorzitter Draghi nogmaals dat hij er alles aan wil doen om de inflatie naar het beoogde peil van - net onder de grens van - 2 procent te loodsen."Als we ons niet neerleggen bij de huidige lage inflatie - wat we zeker niet van plan zijn -, dan komt de inflatie terug op het peil in overeenstemming met onze doelstelling," maakt Draghi zich sterk.De ECB-voorzitter verwees in zijn betoog naar 'krachten in de wereldeconomie die zich bundelen om de inflatie laag te houden'. Hoewel Draghi er rekening mee houdt dat die zogenaamde krachten - zoals de vergrijzing van de bevolking en de technologische evolutie - ervoor zorgen dat de inflatie heel langzaam naar het door de ECB gekoesterde streefdoel van net geen 2 procent evolueert, ziet hij geen enkele reden waarom de inflatie op het huidige lage peil zou blijven. De ECB slaagt er al jaren niet in de inflatie op te krikken naar het gewenste peil, gehinderd als ze wordt door lage olieprijzen, tegenvallende economische groei, zwakke kredietverlening en het uitblijven van loonstijgingen in de eurozone. Draghi verwierp donderdag meteen de kritiek als zou de munitievoorraad van de ECB uitgeput zijn."Er kan geen twijfel over bestaan, dat als we het nodig vinden om een expansief beleid te voeren, het risico op neveneffecten ons niet in de weg mag staan", aldus Draghi. "Wij streven er altijd naar de verstoringen die worden veroorzaakt door ons beleid te beperken, maar onze inflatiedoelstelling komt op de eerste plaats." "We hebben nu voldoende bewijs dat, als we de wil hebben om ons doel te bereiken, we over de instrumenten beschikken om dat doel te bereiken", voegde hij eraan toe.De volgende bijeenkomst van de Europese Centrale Bank vindt plaats op 10 maart.(Reuters/BO)