Mario Draghi diende de sceptici woensdag van antwoord in Frankfurt. De ECB-voorzitter kreeg de afgelopen weken namelijk heel wat kritiek te slikken als zou het inkoopprograma van staatsobligaties te laat komen.

"Het klopt niet dat we het voorbije jaar niet gehandeld hebben", aldus Draghi woensdag in Frankfurt. De Europese Centrale Bank heeft volgens haar voorzitter de uitzonderlijke maatregelen steeds verder uitgebreid, toen het gevaar voor een toenemende periode van lage inflatie groter werd.

Het klopt wel dat ECB voluit voor kwantitatieve versoepeling gaat, terwijl de Amerikaanse centrale bank (Fed) net het omgekeerde doet en de geldsluizen verder wil sluiten.

De Europese Centrale Bank wil voortaan maandelijks 60 miljard euro vers geld in de markt pompen, en dat minstens tot september 2016. Het doel van die operatie bestaat erin de economie in de eurozone aan te zwengelen en de sluimerende deflatie af te remmen . Op maandag - de eerste dag dat de ECB-bazooka werd afgevuurd - kocht de centrale bank voor 3,2 miljard euro aan staatsobligaties op.

"Net als andere centrale banken moeten wij direct in de financiële markten ingrijpen", aldus Draghi. "Aankopen van obligaties zijn onconventioneel, maar niet onorthodox. Het obligatieopkoopprogramma werkt en zal de inflatie dichter bij onze doelstelling brengen,"verduidelijkte hij. Het streefdoel van de ECB is een inflatiecijfer van - net geen - 2 procent.

In een reactie op de munitie van de ECB daalde de Duitse tienjaarsrente tot 0,213 procent en de Portugese rente tot 1,674 procent. Tegelijk daalde de koers van de euro in verhouding tot de Amerikaanse dollar tot het laagste peil in 12 jaar. Woensdagvoormiddag was één dollar nog 1,057 euro waard.

Draghi gaat er ook vanuit dat de neerwaartse druk op de inflatie, die intussen negatief geworden is, zal afnemen tegen het eind van het jaar. "De laatste berichten daarover zijn in ieder geval positief," maakt Draghi zich sterk.

"De ontwikkelingen wijzen in de goede richting," beklemtoonde de ECB-voorzitter. Hij merkte nog op dat de werkloosheid in de eurozone zich met 11,2 procent op het laagste peil sinds 2012 bevindt. (BO/Belga/NYT)

Mario Draghi diende de sceptici woensdag van antwoord in Frankfurt. De ECB-voorzitter kreeg de afgelopen weken namelijk heel wat kritiek te slikken als zou het inkoopprograma van staatsobligaties te laat komen."Het klopt niet dat we het voorbije jaar niet gehandeld hebben", aldus Draghi woensdag in Frankfurt. De Europese Centrale Bank heeft volgens haar voorzitter de uitzonderlijke maatregelen steeds verder uitgebreid, toen het gevaar voor een toenemende periode van lage inflatie groter werd. Het klopt wel dat ECB voluit voor kwantitatieve versoepeling gaat, terwijl de Amerikaanse centrale bank (Fed) net het omgekeerde doet en de geldsluizen verder wil sluiten.De Europese Centrale Bank wil voortaan maandelijks 60 miljard euro vers geld in de markt pompen, en dat minstens tot september 2016. Het doel van die operatie bestaat erin de economie in de eurozone aan te zwengelen en de sluimerende deflatie af te remmen . Op maandag - de eerste dag dat de ECB-bazooka werd afgevuurd - kocht de centrale bank voor 3,2 miljard euro aan staatsobligaties op."Net als andere centrale banken moeten wij direct in de financiële markten ingrijpen", aldus Draghi. "Aankopen van obligaties zijn onconventioneel, maar niet onorthodox. Het obligatieopkoopprogramma werkt en zal de inflatie dichter bij onze doelstelling brengen,"verduidelijkte hij. Het streefdoel van de ECB is een inflatiecijfer van - net geen - 2 procent.In een reactie op de munitie van de ECB daalde de Duitse tienjaarsrente tot 0,213 procent en de Portugese rente tot 1,674 procent. Tegelijk daalde de koers van de euro in verhouding tot de Amerikaanse dollar tot het laagste peil in 12 jaar. Woensdagvoormiddag was één dollar nog 1,057 euro waard.Draghi gaat er ook vanuit dat de neerwaartse druk op de inflatie, die intussen negatief geworden is, zal afnemen tegen het eind van het jaar. "De laatste berichten daarover zijn in ieder geval positief," maakt Draghi zich sterk."De ontwikkelingen wijzen in de goede richting," beklemtoonde de ECB-voorzitter. Hij merkte nog op dat de werkloosheid in de eurozone zich met 11,2 procent op het laagste peil sinds 2012 bevindt. (BO/Belga/NYT)