Voorzitter Mario Draghi probeerde donderdag tijdens een toespraak op de Global Investment Conference in Londen duidelijk te maken dat de ECB alles zal doen wat nodig is om de euro te redden.

Dat zou erop kunnen wijzen dat de ECB gaat ingrijpen op de obligatiemarkten wanneer de hoge rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties het voortbestaan ??van de monetaire unie in het gedrang brengt. Dat leek de afgelopen dagen het geval te zijn toen de tienjaarsrente op Italiaans en Spaans staatspapier boven de gevarengrens van respectievelijk 6 en 7 procent piekte.

"In de mate dat de oplopende rente de werking van het monetaire beleid in de weg staat, valt die rente binnen ons mandaat", aldus Draghi. "Binnen ons mandaat staat de ECB klaar om te doen wat nodig is voor het behoud van de euro. En geloof me, het zal voldoende zijn," voegde hij eraan toe.

De ECB stopte haar inkoopprogramma van obligaties van noodlijdende lidstaten in maart in de koelkast. Dat gebeurde om de druk op de politieke leiders te verhogen, van wie een strikter begrotingsbeleid op nationaal vlak werd geëist.

Volgens Chris Scicluna, hoofd economic research bij Daiwa Capital Markets Europe, ligt het inkoopprogramma wel degelijk opnieuw bij de ECB op tafel, maar zou een nieuw rondje obligaties inkopen - net als vorige zomer - weleens van tijdelijke aard kunnen zijn. Mogelijk in afwachting van een nieuw beleid, aldus Scicluna.

In een reactie op de woorden van de ECB-voorzitter zakte de rente op Spaanse staatsobligaties voor een termijn van tien jaar met 32 basispunten onder de kritieke grens tot 6,98 procent. De Italiaanse langetermijnrente zakte met 24 basispunten, maar bleef nipt boven de 6 procent.

Ook de Europese eenheidsmunt liet zich zalven door de woorden van Draghi en klom tot 1,2285 dollar tegenover 1,2118 dollar voor de toespraak plaatsvond. (Bloomberg/BO)

Voorzitter Mario Draghi probeerde donderdag tijdens een toespraak op de Global Investment Conference in Londen duidelijk te maken dat de ECB alles zal doen wat nodig is om de euro te redden. Dat zou erop kunnen wijzen dat de ECB gaat ingrijpen op de obligatiemarkten wanneer de hoge rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties het voortbestaan ??van de monetaire unie in het gedrang brengt. Dat leek de afgelopen dagen het geval te zijn toen de tienjaarsrente op Italiaans en Spaans staatspapier boven de gevarengrens van respectievelijk 6 en 7 procent piekte."In de mate dat de oplopende rente de werking van het monetaire beleid in de weg staat, valt die rente binnen ons mandaat", aldus Draghi. "Binnen ons mandaat staat de ECB klaar om te doen wat nodig is voor het behoud van de euro. En geloof me, het zal voldoende zijn," voegde hij eraan toe.De ECB stopte haar inkoopprogramma van obligaties van noodlijdende lidstaten in maart in de koelkast. Dat gebeurde om de druk op de politieke leiders te verhogen, van wie een strikter begrotingsbeleid op nationaal vlak werd geëist. Volgens Chris Scicluna, hoofd economic research bij Daiwa Capital Markets Europe, ligt het inkoopprogramma wel degelijk opnieuw bij de ECB op tafel, maar zou een nieuw rondje obligaties inkopen - net als vorige zomer - weleens van tijdelijke aard kunnen zijn. Mogelijk in afwachting van een nieuw beleid, aldus Scicluna.In een reactie op de woorden van de ECB-voorzitter zakte de rente op Spaanse staatsobligaties voor een termijn van tien jaar met 32 basispunten onder de kritieke grens tot 6,98 procent. De Italiaanse langetermijnrente zakte met 24 basispunten, maar bleef nipt boven de 6 procent.Ook de Europese eenheidsmunt liet zich zalven door de woorden van Draghi en klom tot 1,2285 dollar tegenover 1,2118 dollar voor de toespraak plaatsvond. (Bloomberg/BO)