Dochter Che Guevara: ‘Elke martelaar voor de goede zaak was het zeker en vast waard’

© AFP
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Aleida Guevara (55) is de oudste dochter van Ernesto ‘Che’ Guevara, die in 1967 werd geëxecuteerd in Bolivia. Ze was te gast op ManiFiesta, het weekend dat de PVDA organiseert in Bredene.

‘Elke dode kameraad die gevallen is voor onze goede zaak was het zeker en vast waard, want ze geven aan de huidige idealisten in ons land het engagement om hun strijd voort te zetten.’ Aan het woord is Aleida Guevara (55), de oudste dochter van Ernesto ‘Che’ Guevara, die in 1967 werd geëxecuteerd in Bolivia. Ze deed de uitspraak op ManiFiesta. Dat is het weekend dat de partij PvdA nu organiseert in Bredene.

Guevara relativeert trouwens dat haar land, waar ze dokter is (net als haar vader), sterk toegevingen zal doen in de onderhandelingen met de Verenigde Staten over de stopzetting van de economische boycot. ‘Dat zal gebeuren met respect voor ons volk, zoals door het afschaffen met de militaire basis in Guantánamo’, klonk het. En: ‘De Chinezen die momenteel ons land met allerhande producten bevoorraden, zijn zeker ook welkom. Op voorwaarde dat hun import kwaliteit biedt. En dat is niet altijd het geval.’

Bont gezelschap

Het is een bont allegaartje op het weekend van de PVDA in de kustgemeente. Delegaties van Vietnam, Venezuela, Frankrijk, Nederland en zelfs Luxemburg verbroederen er met hun kameraden. De Christelijke Mutualiteiten verbroederen er met de socialistische concurrentie. Terwijl een organisatie zoals 11.11.11 er pleit voor een humane farmasector en de internationale stimulering van generische geneesmiddelen, betoogt een Palestinacomité vlak ernaast voor de boycot van Teva, de wereldleider in dat segment met hoofzetel in Israël.

Uiteraard ontbreken de Franstalige PVDA/PTB-kamerleden Raoul Hedebouw en Marco Van Hees niet op het appel. Vooral de eerste maakt tijdens een ‘debat’ een sterke indruk met zijn humoristische en retorisch sterke aanpak. Maar hij blijft strak in de leer. Op een vraag of van een dame of ze later op een mooi pensioen zou mogen hopen, zoals beloofd door de overheid, volgt het antwoord: ‘Het zal slechter gaan met de bedrijven, en dus met de economie en ook de financiële toestand van deze staat. Waarop de ondernemingen het nog slechter zullen hebben, dus de economie, dus deze staat. En zo maar verder. Dat heeft de PVDA niet uitgevonden, maar Karl Marx.’ Indien Marx’ theorie het haalt, mag de dame hopen dat tegen haar pensioen de revolutie heeft plaatsgevonden en ze dus wel een mooi pensioen opstrijkt.

Caterpillar

Collega Marco Van Hees ontwikkelde een eigen visie op de crisis bij Caterpillar. Op de vraag hoe het parlement daarop kon antwoorden, reageerde hij: “Het parlement kan en wil niets doen. Dit moet niet door het parlement worden opgelost, maar erbuiten, door de arbeiders op straat. Het is een schande dat Caterpillar jarenlang dividend op dividend heeft uitgekeerd en nu plots vertrekt. We moeten eisen dat het in ons land blijft produceren.” Met welke argumenten hij de groep zou overtuigen om in België te blijven, was niet helemaal duidelijk.

Manu Chao

In het muzikale gedeelte komen onder meer K’s Choice en de charmezanger Christoff aan bod. Het optreden van de Spaans-Franse legende Manu Chao werd vrijdag uitgesteld door de regen, en was dus op de milde laatzomeravond zaterdag een welkome verrassing voor de PvdA-sympathisanten en anderen. “Me gusta la mar, me gustas tu.” Een heerlijk concert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content