'Tax Liberation Day', de dag dat een werknemer niet langer belastingen betaalt en dus voor eigen rekening begint te werken, valt dit jaar voor de Belgen op woensdag 6 augustus. België is daarmee opnieuw de EU-lidstaat met het hoogste belastingtarief, zo stelt het auditkantoor EY.

'Belgische werknemers worden niet alleen nog steeds het zwaarst belast in Europa, maar de doorsnee werknemer werkt nu drie dagen langer dan vijf jaar geleden om de staat te betalen', zo zegt EY.

'Wat nettoloon betreft, nemen de hooggekwalificeerde en productieve Belgische werknemers in de EU de achtste plaats in, maar door de belastingen zijn ze in Europa de duurste arbeidskrachten', verklaart James Rogers van het Institut économique Molinari (IEM) uit Parijs, coauteur van de studie. 'Als werkgevers wegtrekken uit België, dan doen ze dan niet omdat de arbeidskrachten te duur zijn, maar omdat de belastingen en sociale bijdragen de hoogste zijn in Europa.'

Cyprus kan eerst 'Tax Liberation Day' vieren

Cyprus is het EU-land dat dit jaar als eerste 'Tax Liberation Day' kon vieren, op 21 maart. Ruim een maand later, op 28 april, volgden Ierland en Malta. Net voor rode lantaarn België staan Oostenrijk (25 juli) en Frankrijk (28 juli).

Vette Vissendag

Het begrip 'Tax Liberation Day' of 'Tax Freedom Day' wordt aan het linkse spectrum van de politiek bekritiseerd. Zo lanceerde Kathleen Van Brempt (SP.A) eerder dit jaar in een opiniestuk op Knack.be een links alternatief: de Vette Vissendag. Lees: de dag waarop de gemiddelde bedrijfsleider verdiend heeft wat zijn werknemer op een jaar vangt. (Belga/SD)

'Belgische werknemers worden niet alleen nog steeds het zwaarst belast in Europa, maar de doorsnee werknemer werkt nu drie dagen langer dan vijf jaar geleden om de staat te betalen', zo zegt EY. 'Wat nettoloon betreft, nemen de hooggekwalificeerde en productieve Belgische werknemers in de EU de achtste plaats in, maar door de belastingen zijn ze in Europa de duurste arbeidskrachten', verklaart James Rogers van het Institut économique Molinari (IEM) uit Parijs, coauteur van de studie. 'Als werkgevers wegtrekken uit België, dan doen ze dan niet omdat de arbeidskrachten te duur zijn, maar omdat de belastingen en sociale bijdragen de hoogste zijn in Europa.' Cyprus is het EU-land dat dit jaar als eerste 'Tax Liberation Day' kon vieren, op 21 maart. Ruim een maand later, op 28 april, volgden Ierland en Malta. Net voor rode lantaarn België staan Oostenrijk (25 juli) en Frankrijk (28 juli). Het begrip 'Tax Liberation Day' of 'Tax Freedom Day' wordt aan het linkse spectrum van de politiek bekritiseerd. Zo lanceerde Kathleen Van Brempt (SP.A) eerder dit jaar in een opiniestuk op Knack.be een links alternatief: de Vette Vissendag. Lees: de dag waarop de gemiddelde bedrijfsleider verdiend heeft wat zijn werknemer op een jaar vangt. (Belga/SD)