Vicepremier Didier Reynders (MR) wil niet weten van veel uitzonderingen op het weddeplafond van 290.000 euro voor toplui van overheidsbedrijven. Hij beseft dat een plafond een probleem kan vormen bij bpost en Belgacom, maar daarvoor heeft de liberaal een andere oplossing: het meerderheidsaandeel van de overheid binnen beide beursgenoteerde bedrijven afbouwen.

'Is een wedde van 290.000 euro niet genoeg om een overheidsbedrijf te leiden? Waag dan uw kans in de privésector. Wij houden niemand tegen daar fortuin te maken', zegt de liberale vicepremier in Het Laatste Nieuws. Reynders benadrukt dat een dergelijk bedrag nog altijd 30 procent hoger ligt dan de wedde van de premier.

Hij is er ook geen voorstander van op die regel veel uitzonderingen toe te staan, tenzij het om zeer specifieke gevallen gaat. Reynders: 'Een limiet opleggen en daarna tal van uitzonderingen voorzien, is hypocriet'.

Privatiseren

Voor Belgacom en bpost kan Reynders begrijpen dat een strikt plafond, omwille van de concurrentie in de sector, een probleem zou vormen. Maar voor die twee ziet hij een andere oplossing. 'Ik ben ervoor gewonnen onze meerderheidsparticipatie bij bpost en Belgacom op te geven. Van 52 procent aandelen naar bijvoorbeeld 45 procent. Dat geeft die bedrijven de mogelijkheid hun management te organiseren zoals in de privésector én het brengt een pak geld in het laatje van de overheid'.

Reynders herinnert er meteen aan dat ons land zijn staatsschuld onder de 100 procent van het bbp moet brengen. Dat werd bij een eerdere begrotingscontrole afgesproken met de Europese Commissie. 'Dat zal moeten gebeuren door nog meer participaties af te bouwen, want met de verkoop van gebouwen redden we het niet', meent de Franstalige liberaal. (Belga/KVDA)

Vicepremier Didier Reynders (MR) wil niet weten van veel uitzonderingen op het weddeplafond van 290.000 euro voor toplui van overheidsbedrijven. Hij beseft dat een plafond een probleem kan vormen bij bpost en Belgacom, maar daarvoor heeft de liberaal een andere oplossing: het meerderheidsaandeel van de overheid binnen beide beursgenoteerde bedrijven afbouwen. 'Is een wedde van 290.000 euro niet genoeg om een overheidsbedrijf te leiden? Waag dan uw kans in de privésector. Wij houden niemand tegen daar fortuin te maken', zegt de liberale vicepremier in Het Laatste Nieuws. Reynders benadrukt dat een dergelijk bedrag nog altijd 30 procent hoger ligt dan de wedde van de premier. Hij is er ook geen voorstander van op die regel veel uitzonderingen toe te staan, tenzij het om zeer specifieke gevallen gaat. Reynders: 'Een limiet opleggen en daarna tal van uitzonderingen voorzien, is hypocriet'. Privatiseren Voor Belgacom en bpost kan Reynders begrijpen dat een strikt plafond, omwille van de concurrentie in de sector, een probleem zou vormen. Maar voor die twee ziet hij een andere oplossing. 'Ik ben ervoor gewonnen onze meerderheidsparticipatie bij bpost en Belgacom op te geven. Van 52 procent aandelen naar bijvoorbeeld 45 procent. Dat geeft die bedrijven de mogelijkheid hun management te organiseren zoals in de privésector én het brengt een pak geld in het laatje van de overheid'. Reynders herinnert er meteen aan dat ons land zijn staatsschuld onder de 100 procent van het bbp moet brengen. Dat werd bij een eerdere begrotingscontrole afgesproken met de Europese Commissie. 'Dat zal moeten gebeuren door nog meer participaties af te bouwen, want met de verkoop van gebouwen redden we het niet', meent de Franstalige liberaal. (Belga/KVDA)