1,1 miljard euro verlies over het boekjaar 2013. In absolute cijfers blijft het afschuwelijk veel. Maar het is een pak beter dan in 2012, toen Dexia 2,9 miljard euro verlies maakte. En belangrijker, het cijfer ligt heel dicht bij de prognose die CEO Karel De Boeck in zijn businessplan maakte.

De Boeck ging er anderhalf jaar geleden van uit dat Dexia in 2013 zowat een miljard euro verlies zou maken. Maar in het eerste en tweede kwartaal moest Dexia enkele onvoorziene verliezen inschrijven waardoor dit cijfer niet meer haalbaar leek. Een andere boekhoudkundige waardering van derivaten kostte de bank 300 miljoen euro, en afschrijvingen op de failliete Amerikaanse stad Detroit 150 miljoen euro.

Na zes maanden stond de restbank al op 905 miljoen euro verlies, wat het slechtste deed verwachten voor het volledige jaar. In het derde kwartaal bleef het verlies evenwel beperkt tot 83 miljoen en ook in het vierde kwartaal komt er maar 95 miljoen euro verlies bij.

Dat dankt Dexia vooral aan de vermindering van zijn financieringskosten. Die liggen een derde lager dan in 2012.
Niettemin blijft de restbank structureel verlieslatend. De grote obligatieportefeuille brengt minder op dan de financieringskosten. In 2013 was dat recurrente nettoresultaat 669 miljoen euro negatief.

Bij de uitzonderlijke elementen in het vierde kwartaal springt vooral een extra provisie van 52 miljoen euro op leningen aan Puerto Rico in het oog. De totale blootstelling aan deze staat met financiële problemen bedraagt nu nog 385 miljoen dollar, waarvan 95 procent gedekt is door verzekeringen. Ter vergelijking: de blootstelling van Dexia aan Detroit bedraagt 330 miljoen dollar.

Het businessplan voorziet dat de verliezen van Dexia geleidelijk verminderen naarmate de portefeuille uitdooft. Pas in 2018 zou de restbank positieve resultaten kunnen voorleggen.

1,1 miljard euro verlies over het boekjaar 2013. In absolute cijfers blijft het afschuwelijk veel. Maar het is een pak beter dan in 2012, toen Dexia 2,9 miljard euro verlies maakte. En belangrijker, het cijfer ligt heel dicht bij de prognose die CEO Karel De Boeck in zijn businessplan maakte. De Boeck ging er anderhalf jaar geleden van uit dat Dexia in 2013 zowat een miljard euro verlies zou maken. Maar in het eerste en tweede kwartaal moest Dexia enkele onvoorziene verliezen inschrijven waardoor dit cijfer niet meer haalbaar leek. Een andere boekhoudkundige waardering van derivaten kostte de bank 300 miljoen euro, en afschrijvingen op de failliete Amerikaanse stad Detroit 150 miljoen euro. Na zes maanden stond de restbank al op 905 miljoen euro verlies, wat het slechtste deed verwachten voor het volledige jaar. In het derde kwartaal bleef het verlies evenwel beperkt tot 83 miljoen en ook in het vierde kwartaal komt er maar 95 miljoen euro verlies bij. Dat dankt Dexia vooral aan de vermindering van zijn financieringskosten. Die liggen een derde lager dan in 2012. Niettemin blijft de restbank structureel verlieslatend. De grote obligatieportefeuille brengt minder op dan de financieringskosten. In 2013 was dat recurrente nettoresultaat 669 miljoen euro negatief. Bij de uitzonderlijke elementen in het vierde kwartaal springt vooral een extra provisie van 52 miljoen euro op leningen aan Puerto Rico in het oog. De totale blootstelling aan deze staat met financiële problemen bedraagt nu nog 385 miljoen dollar, waarvan 95 procent gedekt is door verzekeringen. Ter vergelijking: de blootstelling van Dexia aan Detroit bedraagt 330 miljoen dollar. Het businessplan voorziet dat de verliezen van Dexia geleidelijk verminderen naarmate de portefeuille uitdooft. Pas in 2018 zou de restbank positieve resultaten kunnen voorleggen.