Als de Griekse regering deze week een akkoord vindt met haar kredietverleners én met de eurogroep, dan wacht haar nog een hele klus om dat akkoord door het Griekse parlement te krijgen.

Dat blijkt althans uit verklaringen van enkele parlementsleden van de meerderheid.

"Ik denk dat het programma zoals het nu voorligt moeilijk door ons kan worden goedgekeurd", verklaarde Alexis Mitropoulos, de vicevoorzitter van het parlement en volksvertegenwoordiger voor het uiterst linkse Syriza, dinsdagochtend op Greek Mega TV.

'Onderhandelingen zijn mislukt'

Dat is niet zo verwonderlijk, want in de voorstellen die de Griekse regering, geleid door Syriza, maandag aan haar geldschieters voorlegde, staan heel wat belastingverhogingen. Ook de pensioenleeftijd zou opgetrokken worden.

Aangezien de Europese leiders de voorstellen op hun eurotop maandagavond als een stap in de goede richting hebben begroet, moet premier Alexis Tsipras nu volgens Mitropoulos komen uitleggen waarom de onderhandelingen - vanuit het Griekse oogpunt - 'mislukt' zijn. "Ik denk dat de maatregelen de principes van links niet volgen. Dit sociaal bloedbad kunnen ze gewoon niet aanvaarden", luidt de kritiek.

'In de val gelopen'

Pavlos Haikalis, een parlementslid van Tsipras' coalitiepartner Onafhankelijke Grieken, vindt dat de regering 'in een val gelopen is'. Het valt op dit moemnt niet te voorspellen of Syriza (goed voor 149 van de 300 zetels) en de Onafhankelijke Grieken (13 zetels) een akkoord effectief zullen verwerpen als een bankroet het enige alternatief is.

Valt de Griekse regering?

Regeringswoordvoerder Gabriel Sakellardis waarschuwde dinsdag alvast dat de regering in dat geval niet kan aanblijven. Sinds maandag zijn de onderhandelingen tussen de Grieken en de Europese Commissie, het IMF en de ECB opnieuw opgestart. Die moeten de organisatie van een eurogroep mogelijk maken waarop een akkoord kan worden bekrachtigd.

Maandagavond klonk het nog dat die vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone woensdagavond zou plaatsvinden, dinsdagmiddag blijkt dat al heel wat minder zeker. (Belga/BO)

Als de Griekse regering deze week een akkoord vindt met haar kredietverleners én met de eurogroep, dan wacht haar nog een hele klus om dat akkoord door het Griekse parlement te krijgen. Dat blijkt althans uit verklaringen van enkele parlementsleden van de meerderheid. "Ik denk dat het programma zoals het nu voorligt moeilijk door ons kan worden goedgekeurd", verklaarde Alexis Mitropoulos, de vicevoorzitter van het parlement en volksvertegenwoordiger voor het uiterst linkse Syriza, dinsdagochtend op Greek Mega TV. Dat is niet zo verwonderlijk, want in de voorstellen die de Griekse regering, geleid door Syriza, maandag aan haar geldschieters voorlegde, staan heel wat belastingverhogingen. Ook de pensioenleeftijd zou opgetrokken worden. Aangezien de Europese leiders de voorstellen op hun eurotop maandagavond als een stap in de goede richting hebben begroet, moet premier Alexis Tsipras nu volgens Mitropoulos komen uitleggen waarom de onderhandelingen - vanuit het Griekse oogpunt - 'mislukt' zijn. "Ik denk dat de maatregelen de principes van links niet volgen. Dit sociaal bloedbad kunnen ze gewoon niet aanvaarden", luidt de kritiek. Pavlos Haikalis, een parlementslid van Tsipras' coalitiepartner Onafhankelijke Grieken, vindt dat de regering 'in een val gelopen is'. Het valt op dit moemnt niet te voorspellen of Syriza (goed voor 149 van de 300 zetels) en de Onafhankelijke Grieken (13 zetels) een akkoord effectief zullen verwerpen als een bankroet het enige alternatief is. Regeringswoordvoerder Gabriel Sakellardis waarschuwde dinsdag alvast dat de regering in dat geval niet kan aanblijven. Sinds maandag zijn de onderhandelingen tussen de Grieken en de Europese Commissie, het IMF en de ECB opnieuw opgestart. Die moeten de organisatie van een eurogroep mogelijk maken waarop een akkoord kan worden bekrachtigd. Maandagavond klonk het nog dat die vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone woensdagavond zou plaatsvinden, dinsdagmiddag blijkt dat al heel wat minder zeker. (Belga/BO)