Woensdagnamiddag stond een vergadering van het Crisiscentrum gepland. De politie, de Staatsveiligheid en de gouverneurs hebben er samen overlegd hoe ze het geweld dat her en der is gebruikt in de marge van het protest tegen de hoge brandstofprijzen door de zogenaamde 'gele hesjes' zullen aanpakken.

'Er is een gezamenlijke strategie ontwikkeld om dit zorgwekkend fenomeen zo snel mogelijk een halt toe te roepen', meldt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

'We hebben gemerkt dat de spontane burgerbeweging wordt misbruikt door mensen met gewelddadige intenties', aldus de woordvoerder van minister Jambon.

De coördinatievergadering met de veiligheidsdiensten en de gouverneurs moest zorgen voor een duidelijke beeldvorming, namelijk in kaart brengen wie er achter die acties zit en wat hun motieven zijn.

Op de vergadering zijn er met de gouverneurs werkafspraken gemaakt om 'sneller en kordater te kunnen optreden en de aanstokers te identificeren en vervolgen'. De federale overheid voorziet de nodige middelen om de gouverneurs en de lokale overheden hierin maximaal te ondersteunen. Het crisiscentrum blijft de situatie 'in realtime' opvolgen, zegt het kabinet-Jambon.

Intussen werden in Frankrijk vier jongemannen door de correctionele rechtbank van Quimper tot effectieve gevangenisstraffen van vier maanden veroordeeld na geweld dat zaterdag gepleegd werd bij een manifestatie van de 'gilet jaunes'.

De jongemannen werden zaterdag opgepakt tijdens een bijeenkomst van de 'gilets jaunes' in Quimper, een stad in Bretagne. Bij de manifestatie raakten zeven mensen gewond - zes politieagenten en een manifestant. Twee van de politieagenten werden moedwillig aangereden tijdens schermutselingen tussen de ordetroepen en verscheidene honderden manifestanten die zich verzetten tegen de verhoging van de brandstofprijzen.

Woensdagnamiddag stond een vergadering van het Crisiscentrum gepland. De politie, de Staatsveiligheid en de gouverneurs hebben er samen overlegd hoe ze het geweld dat her en der is gebruikt in de marge van het protest tegen de hoge brandstofprijzen door de zogenaamde 'gele hesjes' zullen aanpakken.'Er is een gezamenlijke strategie ontwikkeld om dit zorgwekkend fenomeen zo snel mogelijk een halt toe te roepen', meldt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).'We hebben gemerkt dat de spontane burgerbeweging wordt misbruikt door mensen met gewelddadige intenties', aldus de woordvoerder van minister Jambon. De coördinatievergadering met de veiligheidsdiensten en de gouverneurs moest zorgen voor een duidelijke beeldvorming, namelijk in kaart brengen wie er achter die acties zit en wat hun motieven zijn. Op de vergadering zijn er met de gouverneurs werkafspraken gemaakt om 'sneller en kordater te kunnen optreden en de aanstokers te identificeren en vervolgen'. De federale overheid voorziet de nodige middelen om de gouverneurs en de lokale overheden hierin maximaal te ondersteunen. Het crisiscentrum blijft de situatie 'in realtime' opvolgen, zegt het kabinet-Jambon. Intussen werden in Frankrijk vier jongemannen door de correctionele rechtbank van Quimper tot effectieve gevangenisstraffen van vier maanden veroordeeld na geweld dat zaterdag gepleegd werd bij een manifestatie van de 'gilet jaunes'. De jongemannen werden zaterdag opgepakt tijdens een bijeenkomst van de 'gilets jaunes' in Quimper, een stad in Bretagne. Bij de manifestatie raakten zeven mensen gewond - zes politieagenten en een manifestant. Twee van de politieagenten werden moedwillig aangereden tijdens schermutselingen tussen de ordetroepen en verscheidene honderden manifestanten die zich verzetten tegen de verhoging van de brandstofprijzen.