Dat moet "zeer concrete voorstellen" opleveren die tussen 2020 en 2040 een impact zullen hebben.

Opvallend lid van de nieuwe "Expertencommissie Pensioenhervormingen 2020-2040" is voormalig SP.A-minister Frank Vandenbroucke.

De vergrijzing in ons land is volop aan de gang. Waar ons land per gepensioneerde nu nog zo'n 2,5 actieven telt, zullen dat er in 2040 slechts 1,5 meer zijn, waarschuwde minister Laruelle. De financiële houdbaarheid van het Belgische pensioensysteem komt daardoor zwaar onder druk. Tegen 2060 zouden de uitgaven stijgen van 9,9 tot 14,5 procent van het bbp.

Concrete scenario's

"De analyses kennen we", benadrukte De Croo. Van de experten wordt dan ook geen zoveelste doorlichting of een nieuw groenboek verwacht, maar wel een reeks zeer concrete scenario's op maat van het specifieke Belgische systeem. Liefst tegen het voorjaar van 2014, zodat de volgende regering er meteen op kan voortbouwen.

De sociale partners worden echter niet buitenspel gezet, onderstreepte de pensioenminister voorts. "Na de academische consensus zal het immers aan de politieke en economische wereld zijn om een maatschappelijke consensus te bouwen. Er komt dus nog een zeer ruime discussie met de sociale partners en andere belanghebbenden", klonk het.

Politieke krijtlijnen kregen de experten niet mee. Ze moeten volledig autonoom kunnen werken, aldus de ministers.

Langer aan het werk

De twaalf commissieleden zijn elk expert in hun eigen vakgebied, die allemaal aan de pensioenproblematiek raken. Naast voormalig pensioenminister Vandenbroucke (KU Leuven) gaat het onder meer om de Antwerpse professor Bea Cantillon, haar Leuvense collega's Erik Schokkaert en Jos Berghman en voormalig RVP-topman Gabriel Perl.

Langer werken lijkt in elk geval onvermijdelijk. "Er zijn al maatregelen in die zin getroffen en er zullen er nog komen die in het verlengde liggen daarvan", verwoordde De Croo het voorzichtig. "Maar met deze oefening willen we net verder gaan. Dus ook kijken hoe we het werkbaar kunnen houden voor mensen, welke sociale veranderingen nodig zijn." (Belga/INM)

Dat moet "zeer concrete voorstellen" opleveren die tussen 2020 en 2040 een impact zullen hebben. Opvallend lid van de nieuwe "Expertencommissie Pensioenhervormingen 2020-2040" is voormalig SP.A-minister Frank Vandenbroucke. De vergrijzing in ons land is volop aan de gang. Waar ons land per gepensioneerde nu nog zo'n 2,5 actieven telt, zullen dat er in 2040 slechts 1,5 meer zijn, waarschuwde minister Laruelle. De financiële houdbaarheid van het Belgische pensioensysteem komt daardoor zwaar onder druk. Tegen 2060 zouden de uitgaven stijgen van 9,9 tot 14,5 procent van het bbp. Concrete scenario's "De analyses kennen we", benadrukte De Croo. Van de experten wordt dan ook geen zoveelste doorlichting of een nieuw groenboek verwacht, maar wel een reeks zeer concrete scenario's op maat van het specifieke Belgische systeem. Liefst tegen het voorjaar van 2014, zodat de volgende regering er meteen op kan voortbouwen. De sociale partners worden echter niet buitenspel gezet, onderstreepte de pensioenminister voorts. "Na de academische consensus zal het immers aan de politieke en economische wereld zijn om een maatschappelijke consensus te bouwen. Er komt dus nog een zeer ruime discussie met de sociale partners en andere belanghebbenden", klonk het. Politieke krijtlijnen kregen de experten niet mee. Ze moeten volledig autonoom kunnen werken, aldus de ministers. Langer aan het werk De twaalf commissieleden zijn elk expert in hun eigen vakgebied, die allemaal aan de pensioenproblematiek raken. Naast voormalig pensioenminister Vandenbroucke (KU Leuven) gaat het onder meer om de Antwerpse professor Bea Cantillon, haar Leuvense collega's Erik Schokkaert en Jos Berghman en voormalig RVP-topman Gabriel Perl. Langer werken lijkt in elk geval onvermijdelijk. "Er zijn al maatregelen in die zin getroffen en er zullen er nog komen die in het verlengde liggen daarvan", verwoordde De Croo het voorzichtig. "Maar met deze oefening willen we net verder gaan. Dus ook kijken hoe we het werkbaar kunnen houden voor mensen, welke sociale veranderingen nodig zijn." (Belga/INM)