Als de Britten er tijdens het komende referendum voor kiezen om uit de Europese Unie (EU) te stappen, dan kan dat kwade tot zeer kwade ('from pretty bad to very, very bad') gevolgen hebben voor de Britse economie, aldus Christine Lagarde. De topvrouw van het IMF haalt in een toespraak alles uit de kast om de Britten te behoeden voor een brexit.

Lagarde heeft naar eigen zeggen geen enkel positief argument te horen gekregen dat een brexit kan rechtvaardigen. Integendeel, een brexit kan zelfs leiden tot een technische recessie voor Groot-Brittannië, zegt ze.

De IMF-topvrouw sluit zich daarmee aan bij eerdere verklaringen van Mark Carney, gouverneur van de Britse centrale bank, die donderdag nogmaals zijn bezwaren uitte over een mogelijke Britse uitstap uit de Europese Unie.

Lagarde benadrukt dat het IMF de plicht heeft om de risico's van een brexit in kaart te brengen. Het IMF beschikt namelijk over een mandaat om het internationale monetaire en financiële systeem te bewaken. Daardoor blijft een brexit niet beperkt tot een binnenlandse aangelegenheid, maar is de mogelijkheid daartoe intussen uitgegroeid tot een internationale kwestie, oordeelt ze.

"Ik denk niet dat ik de afgelopen zes maanden een land heb bezocht waar ik niet werd gepolst over de economische gevolgen van een brexit", voegt ze eraan toe.

Concreet stelt het IMF in een rapport dat een brexit zou resulteren in een 'langdurige periode van toenemende onzekerheid', met een 'sterke stijging van de rente' tot gevolg. Dat zou leiden tot volatiliteit op de financiële markten met nefaste gevolgen voor de economische output. Op die manier wordt ook de status van Londen als wereldwijd financiële centrum uitgehold, luidt de waarschuwing.

De Britten houden op donderdag 23 juni een volksraadpleging over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie.

(BO)

Als de Britten er tijdens het komende referendum voor kiezen om uit de Europese Unie (EU) te stappen, dan kan dat kwade tot zeer kwade ('from pretty bad to very, very bad') gevolgen hebben voor de Britse economie, aldus Christine Lagarde. De topvrouw van het IMF haalt in een toespraak alles uit de kast om de Britten te behoeden voor een brexit.Lagarde heeft naar eigen zeggen geen enkel positief argument te horen gekregen dat een brexit kan rechtvaardigen. Integendeel, een brexit kan zelfs leiden tot een technische recessie voor Groot-Brittannië, zegt ze.De IMF-topvrouw sluit zich daarmee aan bij eerdere verklaringen van Mark Carney, gouverneur van de Britse centrale bank, die donderdag nogmaals zijn bezwaren uitte over een mogelijke Britse uitstap uit de Europese Unie.Lagarde benadrukt dat het IMF de plicht heeft om de risico's van een brexit in kaart te brengen. Het IMF beschikt namelijk over een mandaat om het internationale monetaire en financiële systeem te bewaken. Daardoor blijft een brexit niet beperkt tot een binnenlandse aangelegenheid, maar is de mogelijkheid daartoe intussen uitgegroeid tot een internationale kwestie, oordeelt ze."Ik denk niet dat ik de afgelopen zes maanden een land heb bezocht waar ik niet werd gepolst over de economische gevolgen van een brexit", voegt ze eraan toe. Concreet stelt het IMF in een rapport dat een brexit zou resulteren in een 'langdurige periode van toenemende onzekerheid', met een 'sterke stijging van de rente' tot gevolg. Dat zou leiden tot volatiliteit op de financiële markten met nefaste gevolgen voor de economische output. Op die manier wordt ook de status van Londen als wereldwijd financiële centrum uitgehold, luidt de waarschuwing.De Britten houden op donderdag 23 juni een volksraadpleging over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie.(BO)