"We moeten vasthouden aan de ontwikkeling van vrijhandel en investeringen, en nee zeggen tegen het protectionisme", benadrukte Xi, overigens het eerste Chinese staatshoofd dat het Wereld Economisch Forum (WEF) in het Zwitserse Davos bezoekt.

De president staat erop China als een voorstander van mondialisering te tonen, tegenover een Amerikaanse president-elect (Trump) die isolationistische accenten legt. De globalisering moet 'in evenwicht gebracht' worden, en 'sterker, inclusiever en duurzamer' gemaakt worden, verklaarde Xi Jinping. "Het dient tot niets de mondialisering de schuld te geven" voor de problemen van de planeet, aldus de Chinese president in zijn openingstoespraak op het WEF.

De Chinese president profileerde zich als een promotor van de globalisering om de crisis te overwinnen en meer welvaart te brengen, maar hekelde tegelijk een populistische aanpak die armoede en oorlog kan veroorzaken. Xi Jinping waarschuwde met name voor de gevolgen van handelsbarrières en importtarieven. "Niemand komt als winnaar uit een handelsoorlog", luidde het dinsdag.

Hij vergeleek het protectionisme met jezelf vergrendelen in een donkere kamer, 'waar wind en regen buiten gehouden kunnen worden, maar ook licht en lucht'.

Hij haalde daarbij de werkloosheid, de migratie en de financiële crisis van 2008 aan. "Elke poging om de uitwisseling van kapitaal, technologie en producten tussen landen tegen te houden (...) is onmogelijk" en draait de klok van de geschiedenis terug.

Het klimaatakkoord van Parijs is een 'zege die moeilijk bereikt werd' en alle ondertekenaars 'moeten er zich aan houden', zei de president nog, waarmee hij zinspeelde op het klimaatscepticisme van Trump. Het akkoord 'is een verantwoordelijkheid die we moeten nemen voor de komende generaties', aldus het Chinese staatshoofd.

Koning Filip en de Belgische vice-premier Alexander De Croo hadden dinsdag in de marge van het WEF een ontmoeting met de Chinese president. België en China onderhouden goede diplomatieke relaties en ook op economisch vlak is de relatie erg belangrijk. "België en China zijn het erover eens dat we in deze onzekere tijden niet mogen toegeven aan radicalisme en populisme. We moeten integendeel verder werken aan stabiliteit en globale economische ontwikkeling", verklaarde minister De Croo na afloop. "Voor mij is het van groot belang dat dit met wederzijds respect gebeurt, in een geest van wederkerigheid en met gelijke voorwaarden".

"We moeten vasthouden aan de ontwikkeling van vrijhandel en investeringen, en nee zeggen tegen het protectionisme", benadrukte Xi, overigens het eerste Chinese staatshoofd dat het Wereld Economisch Forum (WEF) in het Zwitserse Davos bezoekt. De president staat erop China als een voorstander van mondialisering te tonen, tegenover een Amerikaanse president-elect (Trump) die isolationistische accenten legt. De globalisering moet 'in evenwicht gebracht' worden, en 'sterker, inclusiever en duurzamer' gemaakt worden, verklaarde Xi Jinping. "Het dient tot niets de mondialisering de schuld te geven" voor de problemen van de planeet, aldus de Chinese president in zijn openingstoespraak op het WEF. De Chinese president profileerde zich als een promotor van de globalisering om de crisis te overwinnen en meer welvaart te brengen, maar hekelde tegelijk een populistische aanpak die armoede en oorlog kan veroorzaken. Xi Jinping waarschuwde met name voor de gevolgen van handelsbarrières en importtarieven. "Niemand komt als winnaar uit een handelsoorlog", luidde het dinsdag.Hij vergeleek het protectionisme met jezelf vergrendelen in een donkere kamer, 'waar wind en regen buiten gehouden kunnen worden, maar ook licht en lucht'.Hij haalde daarbij de werkloosheid, de migratie en de financiële crisis van 2008 aan. "Elke poging om de uitwisseling van kapitaal, technologie en producten tussen landen tegen te houden (...) is onmogelijk" en draait de klok van de geschiedenis terug. Het klimaatakkoord van Parijs is een 'zege die moeilijk bereikt werd' en alle ondertekenaars 'moeten er zich aan houden', zei de president nog, waarmee hij zinspeelde op het klimaatscepticisme van Trump. Het akkoord 'is een verantwoordelijkheid die we moeten nemen voor de komende generaties', aldus het Chinese staatshoofd. Koning Filip en de Belgische vice-premier Alexander De Croo hadden dinsdag in de marge van het WEF een ontmoeting met de Chinese president. België en China onderhouden goede diplomatieke relaties en ook op economisch vlak is de relatie erg belangrijk. "België en China zijn het erover eens dat we in deze onzekere tijden niet mogen toegeven aan radicalisme en populisme. We moeten integendeel verder werken aan stabiliteit en globale economische ontwikkeling", verklaarde minister De Croo na afloop. "Voor mij is het van groot belang dat dit met wederzijds respect gebeurt, in een geest van wederkerigheid en met gelijke voorwaarden".