China's export is in februari onverwacht hard naar beneden getuimeld, mede door verstoringen van de handel door het Chinese Nieuwjaar. Vergeleken met een jaar eerder voerden de Chinezen vorige maand 18,1 procent minder uit en nam de import met 10,1 procent toe, zo blijkt uit cijfers die de Chinese overheid heeft gepubliceerd.

In januari groeide de export van 's werelds op een na grootste economie nog met meer dan 10 procent. Analisten rekenden erop dat de uitvoer in februari opnieuw in de plus zou eindigen. De daling wordt deels verklaard door de Chinese nieuwjaarsperiode die begin vorige maand werd gevierd. Vanwege die feestdagen sloten veel Chinese bedrijven en fabrieken tijdelijk de deuren.

In september vorig jaar kwam de export van China voor het laatst ook lager uit dan een jaar eerder.

Het handelsdeficiet kwam volgens de nieuwe cijfers op omgerekend 16,57 miljard euro uit. (Belga/EE)

China's export is in februari onverwacht hard naar beneden getuimeld, mede door verstoringen van de handel door het Chinese Nieuwjaar. Vergeleken met een jaar eerder voerden de Chinezen vorige maand 18,1 procent minder uit en nam de import met 10,1 procent toe, zo blijkt uit cijfers die de Chinese overheid heeft gepubliceerd. In januari groeide de export van 's werelds op een na grootste economie nog met meer dan 10 procent. Analisten rekenden erop dat de uitvoer in februari opnieuw in de plus zou eindigen. De daling wordt deels verklaard door de Chinese nieuwjaarsperiode die begin vorige maand werd gevierd. Vanwege die feestdagen sloten veel Chinese bedrijven en fabrieken tijdelijk de deuren. In september vorig jaar kwam de export van China voor het laatst ook lager uit dan een jaar eerder. Het handelsdeficiet kwam volgens de nieuwe cijfers op omgerekend 16,57 miljard euro uit. (Belga/EE)