Via zijn website deelt het Chinese ministerie mee dat 31 bedrijven in totaal 14.446 ton zeldzame aardmetalen mogen uitvoeren. Het gaat zowel om Chinese als buitenlandse exporteurs. De regering maakt de exportquota tweemaal per jaar bekend.

In het tweede halfjaar van 2010 waren de quota al gereduceerd tot 7.976 ton, een terugval met meer dan 70 procent. China staat garant voor meer dan 90 procent van de zeldzame aardmetalen in de wereld.

De beperking van exportquota blijft ook buiten China niet zonder gevolgen, want het bijsturen van de quota en de geplande toename van exporttaksen dreigen de buitenlandse producenten van hybride voertuigen, gsm's en andere hoogtechnologische producten te treffen.

China verduidelijkt dat het restrictieve maatregelen neemt voor de ontginning, productie en export van zeldzame aardmetalen uit bezorgdheid om het milieu. Op die manier moet ook de duurzame ontwikkeling van niet-hernieuwbare grondstoffen gepromoot worden.

China had eerder dit jaar al tijdelijk de levering van zeldzame aardmetalen aan Japan opgeschort na de diplomatieke spanningen over de betwiste Senkaku-eilanden. De Japanse minister van Industrie Akihiro Ohata toonde zich niet verbaasd over de reductie van exportquota. De Verenigde Staten evenwel hebben hun "bezorgdheid" laten blijken.

Via zijn website deelt het Chinese ministerie mee dat 31 bedrijven in totaal 14.446 ton zeldzame aardmetalen mogen uitvoeren. Het gaat zowel om Chinese als buitenlandse exporteurs. De regering maakt de exportquota tweemaal per jaar bekend. In het tweede halfjaar van 2010 waren de quota al gereduceerd tot 7.976 ton, een terugval met meer dan 70 procent. China staat garant voor meer dan 90 procent van de zeldzame aardmetalen in de wereld. De beperking van exportquota blijft ook buiten China niet zonder gevolgen, want het bijsturen van de quota en de geplande toename van exporttaksen dreigen de buitenlandse producenten van hybride voertuigen, gsm's en andere hoogtechnologische producten te treffen. China verduidelijkt dat het restrictieve maatregelen neemt voor de ontginning, productie en export van zeldzame aardmetalen uit bezorgdheid om het milieu. Op die manier moet ook de duurzame ontwikkeling van niet-hernieuwbare grondstoffen gepromoot worden. China had eerder dit jaar al tijdelijk de levering van zeldzame aardmetalen aan Japan opgeschort na de diplomatieke spanningen over de betwiste Senkaku-eilanden. De Japanse minister van Industrie Akihiro Ohata toonde zich niet verbaasd over de reductie van exportquota. De Verenigde Staten evenwel hebben hun "bezorgdheid" laten blijken.